01/27/13 15:25
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Д. Иванов: Рецептата за паричния съюз е сбъркана


„Ясно е, че е била сбъркана рецептата при създаването на паричния съюз, на еврото, защото не може да съществува паричен съюз, свързващ толкова различни по своята структура и сила икономики.“ Това коментира по БНР анализаторът проф. Димитър Иванов. По думите му политическите лидери Хелмут Кол и Франсоа Митеран са се надявали навремето, когато е подписано споразумението за еврото, че ще се постигне конвергенция в следващите години. За съжаление, тази конвергенция не се постигна. И сега Европа стои пред две алтернативи. Едната е отказ от еврото и възвръщане към национални валути, с междинен вариант еврото да се ползва като обща разплащателна единица. Другата тенденция е за по-обвързан, по-интегриран, по-федералистки и още по-контролиран съюз.

Това, което предложи английският премиер Дейвид Камерън в речта си преди дни, е друга алтернатива за развитието на Европа, коментира проф. Иванов. Идеята за Европа беше друга – беше идея за Европа на регионите, Европа на гражданите, а не Европа на бюрокрацията, където от Брюксел да диктуват на всяко национално правителство какво да прави, не Европа, която да отнема националния суверенитет от парламентите на отделните страни. Камерън вижда ЕС като гъвкава мрежа от държави-членки, фокусирани върху единния европейски пазар, но всяка една избираща къде да не се включва. Премиерът на Великобритания настоява за нов договор за Европа, който да установи този нов вид взаимоотношения. Той изразява не само вижданията на евроскептицитие във Великобритания и на своята консервативна партия, но и тези на множеството страни-членки на ЕС.

Речта на Дейвид Камерън и неговите предложения показват, че за Европа часът на трудния избор е ударил. Европа шеста година е в тежка икономическа и социална криза, рецесия залива основните и периферни икономики. Европа губи пазарите си, губи конкурентността си, губи доверие в еврото. Най-жестокият симптом за това, което се случва в Европа, е високата безработица - над 21 милиона европейски граждани са безработни. Европа сега няма проект, коментиара още анализаторът Димитър Иванов.

Той смята, че еврозоната в този вид не може да продължава да функционира. В момента има временно успокоение на финансовите пазари, но то е заради налетите спасителни инжекции с пари и т.н., но дълбоките структурни промени в еврозоната продължават да тежат, подчерта Иванов. Въпросът за пътя на Европа евентуално към една федерална Европа е „горещ картоф“ в политическо, икономическо и социално отношение. Затова в момента никой не иска да споменава тази дума, каза още анализаторът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване