01/29/13 23:53
(http://e-vestnik.bg/)

Война между Севера и Юга зрее в Афганистан

в. Независимая газета

През почивните дни при атентати загинаха най-малко 23-ма служители на властта в Афганистан. Коалицията на НАТО, контролираща територията на страната, прехвърля тези функции на местните силови структури и талибаните избират за мишени главно афганистански политици. Обстановката се изостря и с оглед наближаващите президентски избори догодина. Според опозицията президентът Хамид Карзай смята да фалшифицира резултата в полза на своя все още необявен приемник - вероятно роднина.

Последният уикенд донесе най-кръвопролитни събития за силовите структури в Афганистан от месеци насам. Най-големият атентат бе извършен в събота в северния град Кундуз, където загинаха 10 стражи на реда. Там се взриви самоубиец. Други 13 полицаи бяха убити в Кандахар, също и в провинциите Хелманд, Газни, Херат и Фарах, където пострадаха и цивилни. Животът на хората бе отнет от крайпътни мини.

Докато загубите на войските от НАТО намаляват, жертвите сред афганистанските сили за сигурност са твърде многобройни (над 300 души месечно). Само през изтеклата година загинаха почти толкова афганистански войници и полицаи, колкото са американците, убити през цялата кампания (малко над 2000). Съюзниците прехвърлят в момента контрола над страната на афганистанските власти; очаква се процесът да приключи напролет (коалицията ще остане там до края на 2014 г., но ще изпълнява спомагателни функции).

Афганистанците нямат нито оръжия, нито технологии за откриване на бомби, каквито притежава НАТО; изпитват нужда от средствата за разузнаване, артилерията, от въздушното прикритие на алианса.

Но както заяви говорителят на коалицията генерал Гюнтер Кац, прехвърлянето на контрола ще продължи независимо от големите загуби на афганистанската страна. Експерти предполагат, че при това положение талибаните може да си върнат част от териториите, щом минат в настъпление напролет (стопи ли се снегът из планинските проходи, бойците винаги се активизират).

Според Ерика Гастън от вашингтонския Институт на мира политическата нестабилност, съпроводена с насилие, се изостря и в очакване на президентските избори през април 2014 г. Хамид Карзай няма да се кандидатира, но приемникът му ще бъде предизвикан на бой от основната опозиционна сила в страната - Обединения фронт (ОбФ), създаден в края на 2011 г. - с това един вид бе “рестартиран” Северният съюз.

Важно политическо събитие стана тази неделя пресконференцията с участие на основателите, също и лидери на ОбФ: бившия първи вицепрезидент Ахмад Зия Масуд (по-малък брат на убития бивш ръководител на Северния съюз Ахмад Шах Масуд), Мохамед Мохакик и началника на генералния щаб маршал Абдул Рашид Достум. Те говориха заедно с генерал Ата Мохамед Нур, губернатор на северната провинция Балх, в административния й център - град Мазари Шариф. Към групата се присъедини и бившият шеф на службата за национална сигурност Амрула Салех.

Северняците не вярват, че Карзай ще осигури честни избори в страната. Защото президентът натрапва на населението избирателни карти, отпечатани за предишните избори. Те бяха използвани по време на двете кампании, приключили с победа на Карзай (през 2004 и 2009 г.). Смята се, че са били издадени много повече карти от реалния брой на хората с право на глас; освен това масово са били продавани на достъпна цена.

Карзай обясни, че в хазната нямало достатъчно пари. Масуд обаче предупреди президента, че ако продължава в същия дух, хората ще излязат на улицата и ще сложат край на “конституционната монархия”. И обеща ОбФ да излъчи скоро с консенсус свой кандидат. Нур, който не членува в партията на Масуд, подкрепи издигането на обща кандидатура, но не изключи и възможността сам той да се бори за висшия пост.

Според наблюдатели Обединеният фронт ще стане ключова сила на президентските избори през 2014 г., ако успее да привлече други политически партии и коалиции. ОбФ категорично не желае талибаните да се завърнат във властта при каквито и да било условия; фронтът неведнъж е заявявал, че причина за плачевното положение със сигурността в страната е негласната подкрепа ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване