02/01/13 08:42
(http://www.klassa.bg/)

Цунами от българи и румънци няма да залее Великобритания през 2014 г.

Британските притеснения от предполагаемия поток от имигранти от България и Румъния продължават да привлича интереса на чужди издания.

Списание “Ню истърн юръп”, цитирано от сайта Пресюръп, посочва, че няма да има имигрантско цунами през 2014 г., когато бъдат вдигнати ограниченията за българите и румънските имигранти.

Във Великобритания очакват нов приток, подобен на този от 2004 г., когато в ЕС влязоха Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария и Словения.

Но анализ на факторите, подтикващи към имиграция - заетост, БВП на глава от населението и перспективите за Европа като цяло - навеждат на мисълта, че мигрантите от България и Румъния би трябвало да са доста по-малко от източноевропейските мигранти през 2004 г.

Изданието, специализирано в тематика, свързана с Централна и Източна Европа, предупреждава обаче, че имиграцията не е точна наука и че прогнозите може да се окажат неверни.

Изданието посочва, че според някои анализатори миграционният поток от България и Румъния към Великобритания ще бъде по-малък заради безработицата във Великобритания. Увеличаването на броя на безработните в Обединеното кралство го прави не толкова привлекателно за имигрантите.

“Ню Йорк таймс” се спира на кампанията, която води британското правителство, за да разубеди мигрантите от България и Румъния да дойдат в страната.

Цитирани са представители на Британска партия на независимостта (БВП), които казват, че британското правителство вместо да заяви ясно, че иска само 500 българи и румънци да дойдат в страната, има намерение да подеме кампания за разубеждаване на потенциалните имигранти, използвайки смешни аргументи като лошото време.

Вестникът се спира и върху друга мярка във връзка с имигрантите - въвеждането от март на нов тест за кандидатите за британско гражданство или за право на постоянно пребиваване в страната. Тестът съдържа 24 въпроса и кандидатите трябва да отговорят успешно на 18.

Към теста обаче има и учебник, пълен с информации от сорта, че 100-годишната война в действителност е продължила 116 години и др. Това ръководство отразява гледната точка на британските консерватори, че много хора, които се опитват да имигрират във Великобритания, не оценяват ценностите на страната, посочва вестникът.

Британският в. “Дейли телеграф” пише, че във връзка с вълната от полски имигранти към Великобритания през 2004 г., бившият британски премиер Тони Блеър е получил специална награда в Полша.

Става дума за годишна награда на полските бизнес лидери. Блеър беше удостоен с нея, защото е подпомогнал полските усилия за европейско членство и е работил за отваряне на британския трудов пазар за полски работници през 2004 г.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване