02/03/13 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

Франция ще прокарва европейския път на Анкара

в. Хюриет дейли нюз

Снимка: Юръп юнайтед

С поемането от страна на Ирландия на председателството на Европейския съюз на първи януари се наблюдава видимо увеличаване на контактите и отношенията между Турция и ЕС. Министърът за ЕС Егемен Багъш посети Дъблин два пъти и зае мястото си в семейната снимка, а външният министър Ахмет Давутоглу проведе срещи с европейския комисар Щефан Фюле в Брюксел миналата седмица.

В ход е текуща работа, която трябва да проправи пътя за посещение на министър-председателя Реджеп Таийт Ердоган в Брюксел по “значим повод”. Ердоган иска да участва в срещата на върха на ЕС, нещо, което не можеше да направи в предходните три години заради блокирането на участието му от бившия френски президент Никола Саркози. Очаква се, той да посети три централноевропейски държави следващата седмица и да приеме германския канцлер Ангела Меркел на 25 февруари в Турция.

И Анкара, и Брюксел искрено се надяват, че разговорите ще получат тласък и че преговорите за присъединяване отново ще се върнат в дневния ред. Полушеговитото споменаване от страна на Ердоган на присъединяването към Шанхайската организация за сътрудничество вместо към ЕС е нищо друго освен реторика, която министър-председателят използва от време на време.

Обаче, това помогна да се събудят проевропейските кръгове в страната, които напомниха, че основният външнополитически стълб на Турция все още е интеграцията със западните институции. Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, критикува Ердоган за неговото странно предложение, като подчерта, че присъединяването към ЕС е държавната политика на Турция.

Най-конкретната стъпка, която би предположила, че преговорите за присъединяване са се съживили и че отношенията Анкара-Брюксел са придобили импулс, би била отварянето на преговорни глави. Анкара се надява две глави - “Регионални политики” и “Икономически и парични политики” - да бъдат отворени по време на ирландското председателство, ако Франция даде зелена светлина.

Тези две глави са сред петте, блокирани от Франция по време на президента Саркози. Въпросът вероятно ще се повдигне от Давутоглу при срещата му с френския външен министър Лоран Фабиюс този уикенд, докато двамата ще посетят конференция по сигурността в Мюнхен.

Фабиюс вероятно ще информира Давутоглу, че главата по икономическата и паричната политика ще бъде отворена и ще добави френския ангажимент към продължаването на преговорния процес с Турция.

Отварянето дори на една глава е много важно, но това не е достатъчно за ново подемане на съществена проевропейска кампания в Турция. Слабите показатели на турското правителство по отношение на свободата на изразяване и демократизацията стоят като най-важните препятствия в това отношение. Дългите срокове на задържане и арестите на журналисти са “висящи” проблеми.

Брюксел очаква да види изчерпателен четвърти пакет реформи в правосъдието, който би се заел с решаването на тези конкретни проблеми, и очаква добри новини от парламентарната комисия за изработване на конституция.

Въпреки че е права в исканията си за честно третиране от страна на ЕС, Турция все пак трябва да положи повече усилия в изпълнението на нейните собствени изисквания за по-здравословни отношения с нейните европейски партньори.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване