02/05/13 15:36
(http://www.klassa.bg/)

Януарски скок на инфлацията в Турция

Годишната инфлация в Турция е скочила през януари заради по-високите данъци върху тютюневите изделия и поскъпването на храните, сочат данни на националната статистика.
Според анализаторите централната банка, чието желание е да забави инфлацията до 5% тази година, ще толерира известни изненади и едва ли ще вземе мерки, освен ако прогнозите не се променят. През януари индексът на потребителските цени (CPI) се покачи със 7,31% на годишна база и 1,65% в сравнение с предходния месец. Темпото се ускори от годишно увеличение в размер на 6,16% през декември. Последният ръст на CPI бе над очакванията на икономистите в анкетата на Dow Jones Newswires за 6,8% на годишна и 1,15% на месечна база. Индексът на заводските цени падна с 0,18% спрямо декември и се покачи с 1,88% на годишна основа.
Турската лира не отбеляза особено движение спрямо американския долар след оповестяването на данните. Въпреки че централната банка първоначално бе казала, че по-високите данъци върху тютюневите изделия ще добавят около 0,8 процентни пункта към годишната инфлация, икономистите са изненадани от размера на поскъпването при храните, чийто принос към общото темпо на цените бе около 1 процентен пункт. В началото на януари турското правителство увеличи акциза върху цените на тютюна от 65% на 65,25%, а минималният налог върху кутия цигари бе вдигнат от 2,9 на 3,15 лири.
„Макар това да не означава незабавни действия от централната банка, подобно равнище на инфлацията ще накара институцията да запази предпазливата си позиция. Докато инфлационните очаквания остават безобидни, изненадващите временни покачвания ще бъдат допуснати“, казва Нюфер Сезгин от Erste Securities. „Очакваме инфлацията да върви надолу до май, когато сметките ще бъдат повлияни от ниската база за сравнение, така че запазваме прогнозата си за CPI от 6,4% в края на годината“, добави той. Според последното проучване на централната банка анализаторите и участниците на пазара предвиждат инфлация за годината от 6,32%, което остава над официалната цел на централната банка за 5%. Миналата седмица централният трезор остави прогнозата си за инфлацията на 5,3% в края на 2013 г. и 4,9% на финала на следващата година. Управителят на институцията Ердем Башчъ казва, че индексът на потребителските цени може да се покачи временно през май и юни, но ще се върне към низходящия си тренд и ще се стабилизира около 5% в средносрочен план.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване