02/06/13 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Връзки на премиера с мафията не стигат за избори

в. Данас

След информациите за контактите на Ивица Дачич с член на криминалния клан на Дарко Шарич, председателят на правителството на Сърбия няма легитимност да ръководи страната и би трябвало веднага да подаде оставка, заявиха представители на опозиционните партии, докато представители на управляващата коалиция оцениха, че доверието в премиера, но и в цялото правителство, не е нарушено и няма причина за свикване на предсрочни парламентарни избори.

В коалицията Сръбска прогресивна партия - Социалистическа партия на Сърбия - Обединени региони на Сърбия твърдят, че правителството е стабилно и ще продължи работа в пълен състав, с Дачич начело, а отговорните държавни органи трябва да проверят всички твърдения за това кой с кого се е срещал и за какво. Тези послания са свързани с вчерашното изказване на лидера на “прогресивните” и първи вицепремиер Александър Вучич, че не е време за избори, но в борбата против корупцията и организираната престъпност няма да има защитени.

След многобройните изявления на политици от властта и опозицията за случая “Дачич - Шарич” се получава впечатлението, че избори в най-близко бъдеще няма да има, но тяхното насрочване в следващите месеци не би трябвало да бъде изненада за никого.

Джордже Миличевич, говорител на СПС, казва, че не съществува нито една причина Ивица Дачич да се оттегли от премиерския пост.

Резултатите на правителството са видими, забележими и позитивни и са достатъчен аргумент, когато става дума за това дали Дачич има уважението да бъде премиер. Тези резултати в следващия период ще бъдат още по-очевидни, посочва Миличевич, добавяйки, че най-новите преписи от разговора на Дачич със сътрудника на Шарич - Родолюб Радулович, са още един от редицата безуспешни опити да се урони реномето на премиера и цялото правителство.

На въпрос радва ли се Дачич на доверие да ръководи правителството, заместник-ръководителят на парламентарната група на Сръбската прогресивна партия в парламента Зоран Бабич заяви, че той се занимава с политика, а не с разследвания.

С разследвания се занимават някои други хора и институции на системата. Вярвам, все пак, че това правителство ще продължи да работи в пълен капацитет и в пълен състав в интерес на гражданите на Сърбия. Вярвам също, че това правителство ще изпълни обещанията, които даде във връзка с борбата против корупцията и привличането на чуждестранни инвеститори, заяви Бабич, докато председателят на парламента и заместник-председател на Сръбската прогресивна партия Небойша Стефанович не пожела да отговаря на журналистически въпроси.

От Обединените региони на Сърбия на Младжан Динкич заявяват, че би било неразумно да се разтрогва съществуващата коалиция в момент, когато всичко е на ниво улики и не съществуват солидни доказателства, че премиерът е имал такъв вид контакти с криминални групи. Владимир Илич, ръководител на парламентарната група на Обединени региони на Сърбия, казва, че ако се докаже, че връзките между Дачич и Радулович са имали стабилен характер, както това изтъкват някои медии, то тогава се поставя под въпрос оцеляването на правителството и неговото лично реноме.

Докато това не се докаже, не трябва да се предявяват обвинения. Трябва да се провери всичко, включително дали някой е скривал информации и как по време на предишната власт са водени разследванията. Трябва да се утвърди и дали има лична отговорност на премиера Дачич, тъй като обвиненията не са ни най-малко наивни. Все пак, дълбоко вярвам, че политик от калибъра на Ивица Дачич никога не би си позволил това съзнателно, посочва Владимир Илич.

Сегашният премиер и лидер на Социалистическата партия ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване