02/06/13 15:31
(http://www.klassa.bg/)

Вълнения избухнаха в Тунис след убийството на опозиционен светски лидер

Убийството на известен лидер на светската опозиция в Тунис изкара хиляди хора по улиците на протест срещу ислямистите от управляващата партия „Еннахда“, предаде АФП. Нейните офиси в различни градове в страната бяха разбити от разгневени привърженици на 49 годишния Шокри Белаид. Той бе застрелян на излизане от дома си в Тунис с няколко куршума от мъж в традиционна носия и почина в болницата.
След като новината за убийството бе съобщена по радиото, стотици хора се оправиха към сградата на вътрешното министерство в центъра на столицата. Полицията използва сълзотворен газ, в опит да ги разпръсне.
Шокри Белаид е стар опозиционер, още от времето на избягалия президент Бен Али. Той ръководи Движението на патриотите демократи – партия, която се присъедини към Народния фронт, противопоставящ се на правителството. Твърд противник на ислямистите от „Еннахда“, които доминират сега във властта, Белаид нарече по телевизията нейния лидер Рашед Гануши „символ на фашизма и на контрареволюцията“.
Премиерът на Тунис Хамади Джебали, издигнат от ислямистите, осъди убийството на Шокри. Президентът Монсеф Марзуки се върна спешно в страната веднага, след като произнесе речта си пред ЕП в Страсбург. В нея той също осъди убийството и го определи като тежък терористичен акт.
Лидерът на „Енанхда“ Гануши излезе със изявление, че партията няма нищо общо с убийството.
Френският президент Франсоа Оланд изрази безпокойство от политическото насилие в Тунис.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване