02/06/13 16:27
(http://www.klassa.bg/)

Джордж Озборн ще трябва да вдигне данъците заради дупка от £64 млрд.

Британският финансов министър Джордж Озборн понесе сериозен удар, след като водещият изследователски център за публични финанси съобщи, че страната ще трябва да заеме £64 млрд. повече от планираното през 2015 г. заради лошото икономическо представяне.
Това означава, че разходите за държавни услуги като полиция, отбрана, транспорт и правосъдие могат да бъдат намалени с една трета до фискалната 2017-18 г. по сегашните правителствени сметки, предупреди Институтът за фискални изследвания. Тежкото финансово състояние може да принуди Озборн да посегне на помощите за пенсионерите, на здравната система, училищата или съдействието за бедни държави – все сфери, досега защитени от икономии, каза институтът.
Това ще засили натиска върху финансовия министър, който миналата седмица се сблъска със слухове, че редови членове на управляващите консерватори планират да го свалят. Неуспехът на Озборн да постигне целите за редуциране на дефицита прави много вероятно вдигането на данъците или значителното свиване на социалните помощи след парламентарните избори през 2015 г., за да се избегнат неприятните икономии в някои ведомства. Докладът разкритикува Озборн за неспособността му да свие разходите или увеличи налозите, за да компенсира необходимостта от допълнителни заемни средства. Публичните финанси не се балансират с желаното от Озборн темпо и директорът на института Пол Джонсън се съмнява дали министърът може да продължи да предпазва здравната система, училищата и чуждестранната помощ. Правителството каза, че ще продължи да защитава тези три сфери от наложителни икономии в разходите в плана за 2015-16 г., по който сега се водят преговори. Джонсън обаче казва, че разширяването на щита ще означава спад с една трета до 2017-18 г. в разходите на други ведомства, като тези на вътрешните работи, отбраната и околната среда.
Ако бюджетът за отбрана е недосегаем, както подсказа премиерът Дейвид Камерън, размерът ще нарасне на 35%. Досега министерствата разчитаха на освобождаването на кадри, за да изпълнят исканията на Озборн за икономии. Ако продължат да го правят със същото темпо, 1,2 млн. работни места в публичния сектор могат да изчезнат до 2017-18 г., сравнено с прогнозата за 900 хил. на Службата за бюджетна отговорност.
„С влошаването на икономическото представяне и резултати финансовият министър следва двойна стратегия. Той допуска дефицитът да нарасне значително в този парламент, оставяйки автоматичните стабилизатори да си свършат работата, а в същото време обещава нова силна доза свиване на държавните разходи през следващия парламент“, казва Джонсън. „Последиците от съсредоточаването на всички тези икономии върху незащитени в момента сфери, като разходите за публични услуги, са трудни за асимилиране. По-вероятен сценарий е други решения да бъдат взети след следващите избори. Данъците могат да скочат, досега защитени части от публичните разходи, като здравната система и пенсиите, могат да бъдат ударени, или пък срокът за постигането на финансов баланс да бъде удължен.“
„За последните три десетилетия данъчните увеличения, обявени в година след парламентарни избори, възлизат средно на £7,5 млрд. Като се има предвид тази тенденция и сегашната фискална ситуация, ново вдигане на данъците след предстоящия вот няма да е изненадващо.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване