02/06/13 13:50
(http://www.klassa.bg/)

Още един министър на Меркел бе лишен от научна титла заради плагиатство

Министърът на образованието на Германия Анете Шаван бе лишена от докторската си титла, след като в дисертацията й по философия от 80-те години на миналия век бяха намерени следи за плагиатство, предаде Би Би Си.
Съветът към философския факултет на университета „Хайнрих Хайне“ в Дюселдолф е изслушал изводите на специалната комисия, създадена след разкрия на германската преса. Мнението на академичния орган е, че е извършено „съзнателно плагиатство“. В текста на разработката на тема „Личност и съвест“ са намерени голям брой буквални пасажи от други текстове, без това да е било отбелязано като цитат. Решението да се признае за недействителна дисертацията е било взето с голямо мнозинство при тайно гласуване. Шаван не признава вината си и обяви, че ще обжалва академичната присъда.
През март 2011 г. министърът на отбраната на Германия Карл цу Гутенберг трябваше да подаде оставка, след като бе установено , че също е преписвал в своята дисертация. Университетът в Байройт, Бавария го лиши от научната степен.
Шаван е една от приближените на канцлера Ангела Меркел. В. „Билд“ пише, че скандалът идва в много неудобно време за Меркел, която ще трябва да смени министъра си само няколко месеца преди парламентарните избори през есента.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване