02/06/13 09:39
(http://www.klassa.bg/)

С документален филм честват легендарния Рудолф Нуреев

„Рудолф Нуреев: метежният демон” - така се нарича новият филм за великия руски балетист и хореограф, чиято премиера се състоя в Санкт Петербург. Двусерийният документален филм е създаден за 75-та годишнина от рождението на Рудолф Нуреев, която ще бъде отбелязана на 17 март.
Филмът в близко време ще бъде показан в Москва, Казан, Уфа, в европейски столици и на Канския международен кинофестивал.

Маршрутът на премиерите не възникнал случайно. В Санкт Петербург Рудолф Нуреев получава балетно образование и става солист на Мариинския театър. В Москва юношата блестящо се представя на балетен конкурс и накарал цялата страна да заговори за него. В столицата на Татарстан, Казан, етническият татарин Рудолф Нуреев е почитан като най-известния в света представител на своята нация. А Уфа, столицата на Башкирия, е градът на детството на маестрото. Оттук той заминал да покорява света - през Санкт Петербург в Европа, където се установява да работи и живее от началото на 60-те години. Там Нуреев свърза живота си отначало с Лондонския Кралски балет, а след това с парижкия театър ”Гранд-опера”.

В заснемането на филма участва известният руски балетмайстор Андрис Лиепа, който изпълнява ролята на разказвач. През 80-те години Лиепа работи с Нуреев в качеството му на хореограф. Ето как си спомня той за това:

- Аз не просто видях, а дори танцувах негова хореография. Това беше една от най-сложните хореографии, които някога съм изпълнявал в живота си - в Парижката опера в неговия спектакъл „Лебедово езеро”: това беше действително уникално, интересно. Когато беше представена неговата постановка, той беше и художник, и костюмер, и педагог-репетитор. Той беше човек, абсолютно предан на изкуството и в живота му не съществуваха дребни неща.

Представяйки филма „Метежният демон” Андрис Лиепа каза:

- Аз уговарях автора на филма по-малко да засяга някакви лични отношения на Рудолф, а повече да гледа на това, което засяга творческата му съдба и биография. За мен това беше принципно важно.

Режисьорът на филма Татяна Малова взела много интервюта от балетни звезди, приятели и близки на Рудолф Нуреев. От 50 часа такива беседи, в двете серии на документалния филм била използвана много малка част. И сега в плановете на снимачната група е задачата да използват този материал в многосериен телевизионен филм. В тази работа вече се включиха продуценти от Франция и Англия. Има планове и за игрален филм за Рудолф Нуреев, който ще бъде заснет от руския режисьор Фарид Довлетшин. А за сега е загадка, кой ще изпълнява ролята на великия балетен артист.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване