02/06/13 13:42
(http://www.klassa.bg/)

Силното евро ще предизвика проблеми през 2013 г.

Поскъпването на еврото най-вероятно ще причини допълнителни затруднения за еврозоната и може да се превърне в основния проблем за региона през тази година.
Именно заради тези притеснения френският президент Франсоа Оланд призова вчера за реформи по отношение на валутната политика.
След обещанието на президента на ЕЦБ Марио Драги, че ще се направи всичко необходимо за спасяването на еврото и след обявяването на програмата за изкупуване на облигации, доверието на инвеститорите в единната валута се повиши.
Еврото завърши с ръст от около 2% през 2012 г., като в същото време е една от валутите с най-силно представяне от началото на тази година. На годишна база спрямо долара еврото отчете повишение от 3%, спрямо йената – от 12%, а към австралийския долар и паунда ръстът е съответно от 3.3% и 6.8%.
Това засили страховете, че твърде силното евро може да забави допълнително възстановяването, като удари износа на еврозоната.
PMI индексът на Markit за януари, отразяващ нагласите на мениджърите в еврозоната, се вдигна до най-високото си ниво за последните десет месеца, въпреки че индексът достигна  4-годишно дъно във Франция.
Според анализатора на RBS Global Banking and Markets Джаспър Баргман еврото ще поскъпне с още 5-10% до края на тази година. По думите му силното евро може да се превърне в сериозен проблем за европейските икономики.
Все пак валутният стратег на Westpac Bank Шон Калоу коментира, че френският президент трябва по-скоро да е благодарен, че единната валута не е отчела по-значително поскъпване.
„Еврото не е чак толкова силно. Според мен Оланд се оплаква твърде рано”, добави експертът, цитиран от CNBC. Според него еврото ще се вдигне до $ 1.38 в следващия месец, а до края на годината ще падне до $ 1.29 заради евентуални лоши новини за региона и по-добрите данни за САЩ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване