02/06/13 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Трагедията с пожара в Санта Мария тегне върху карнавала в Рио

Франс прес

Започна карнавалът в Рио де Жанейро
Танцьорка води школата си на прочутия Самбадром, където 12-те най-добри школи ще спорят за първенството по танци и костюми пред стотици хиляди зрители. Снимка: АП/БТА

Драмата с пожара в Санта Мария, Южна Бразилия, който миналата седмица превърна дискотека в смъртоносен капан за 237 млади хора, ще окаже сериозно отражение върху прочутия карнавал, който започва след по-малко от седмица в цялата страна.

В Санта Мария и още 21 общини в региона честванията бяха чисто и просто отменени в знак на траур, а в големите градове в страната десетки заведения бяха затворени от съображения за безопасност.

Разрешителните на десетки театри, дискотеки и концертни зали бяха анулирани в момент, когато Бразилия се готви за домакинството на Световната купа по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г. (в Рио де Жанейро).

“Ще има преди и след Санта Мария. Един град никога не е подготвен за трагедия от такъв мащаб”, заяви Ана Карвальо, говорителка на секретариата по обществения ред на кметството на Рио.

Една седмица след драмата тя разкри, че “сигналите за нередности рязко са нараснали - за по-малко от седмица получихме 111 обаждания от клиенти”.

В Рио се очакват близо един милион посетители за петте дни на “голямата лудост”, която започва в петък и чиято връхна точка са двете нощи в неделя и понеделник, когато са пищните шествия на школите по самба. 127 от 209 заведения, инспектирани миналата седмица от пожарникари, бяха затворени, включително някои от най-известните.

“Бяха затворени заради пропуски в мерките за безопасност”, заяви шефът на пожарникарите Сержу Симоис.

“Насред карнавала хората по-скоро гледат да се забавляват на улицата, но случилото се в Санта Мария ще окаже влияние, особено на предприемачите в сектора”, заяви Ана Карвальо.

“Заведенията, които остават отворени, ще работят според установените норми”, добавя говорителката, но същевременно признава, че кметството няма да може “да контролира всичко наведнъж”.

Младите изразяват безпокойство, но се стараят да смекчат нещата. “Сега всички мислят за това. Като пристигнем (в затворено помещение), си набелязваме къде са аварийните изходи”, казва 25-годишната Синтия де Оливейра.

Според нея обаче “никой няма да престане да ходи по клубове заради това. Просто внимаваме повече.”

“Абсурдно е, че бе нужна трагедия като Санта Мария, за да се направи инспекция на клубове и театри”, изразява съжаление 31-годишната Лилиан Барбоза. Едва когато е отишла пред театъра “Мария Клара Мачадо” тя е разбрала, че е затворен.

Според полковник Сержу Симоис 16 000 търговски обекти (включително ресторанти и хотели) са минали инспекция през 2012 г. За тази година целта е да се инспектират между 40 000 и 48 000.

Предприемачите в сектора твърдят, че спазват мерките за безопасност по-педантично, но вече се оплакват, че срещу тях се води “лов на вещици”.

“След Санта Мария ще удвоим бдителността си”, уверява Маркос Алвит, един от собствениците на дискотеката “Мелт” в луксозния квартал Леблон в Рио. Той обяснява, че ще затвори за два месеца след карнавала, за да модернизира заведението си, което работи от 12 години.

“Това беше предвидено още преди” пожара, обяснява той и подчертава, че “конкуренцията е силна и трябва да се подготвим за Мондиал 2014 и Олимпиада 2016″.

“Общото усещане (на предприемачите) е, че е започнал лов на вещици и цари известна параноя. Няма да можем да оправим всичко от днес за утре”, предупреждава той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване