02/06/13 12:18
(http://www.klassa.bg/)

Църквата „Света София“ в Истанбул може да бъде превърната от музей в джамия

Комисия към турския парламент разглежда петиция с искане базиликата „Света София“ в Истанбул, която е музей, да се превърне в действаща джамия, съобщава италианската агенция АНСА. Тя припомня, че наскоро турските власти взеха решение да трансформират в джамия византийската църква „Света София“ в Трабзон на брега на Черно море.
Петицията е подадена от турския гражданин Талип Бозкурт., отбелязва сайтът „Темпи“. И подчертава, че в турския парламент абсолютно мнозинство има Партията за справедливостта и развитието на премиера Реджеп Таийп Ердоган. Комисията ще разгледа мнението по въпроса на различния религиозни и културни организации.
Католическият вестник „Авенире“ цитира ръководителя на Дирекцията за религиозните фондации в Турция Аднан Ертем, който коментирайки решението за църквата в Трабзон, отбелязва, че тя, както и истанбулската са „джамии и ще останат такива завинаги“. „Нямаме власт да я отворим (като джамия), можем само да искаме от правителството да го направи, казва Ертен.
Християнската катедрала в Истанбул „Света София“ е строена между 3-ти и 5-ти век. През 1453 г., с падането на Константинопол под османска власт, е превърната в джамия, но през 1934 г. с решение на Мустафа Кемал Ататюрк става музей.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване