02/07/13 14:13
(http://www.klassa.bg/)

Общините „изчистиха“ 33 млн. лева просрочени задължения за година

Просрочените задължения на общините са намалели в края на 2012 г. в сравнение с края на 2011 г. с 33 млн. лв. до 174,3 млн. лева, показват данните на Министерството на финансите. За последните три месеца на миналата година намалението обаче е незначително. Просрочени задължения имат над половината от общините в страната (148 броя). С общо почти 55 млн. лв. са понижили просрочените си плащания 120 от общините, докато други 55 са увеличили забавените си плащания с над 22 млн. лева. Останалите местни власти в страната (89 общини) са завършили 2012 г. без просрочени задължения.

В края на 2012 г. бюджетното салдо на общините на консолидирана основа е в размер на 49 млн. лв., докато в края на 2011 г. този показател е бил отрицателен в размер на 58 млн. лева. През 2012 г. се наблюдава тенденция за намаление на просрочените задължения, които през последните две тримесечия се задържат на равнището от 8% спрямо собствените приходи и изравнителната субсидия. През последното тримесечие на 2012 г. се отчита намаление на просрочията на общините едва с 3,8 млн. лева. Общинският дълг и общинските гаранции се запазват на равнището от около 45% спрямо собствените приходи и изравнителната субсидия.

Според критериите, въведени през миналата година от финансовото ведомство за оценка на за финансовата стабилност на общините в страната, от големите общини с население над 50 хил. души най-платежоспособни са Бургас и Русе, следвани от Стара Загора, Благоевград и Димитровград.

В края на „класацията“, т.е. с най-ниска обща финансова оценка, са общините
Кюстендил, Кърджали, Видин, Карлово и Пазарджик. Макар че продължава да е сравнително платежоспособна, Столична община най-много е увеличила през миналата година просрочените си задължения – с 6.5 млн. лева. Хасково пък е общината, която за първите 9 месеца на 2012 г. най-много е намалила закъснелите плащания (с 4 млн. лв.). Местните власти с най-големи стари дългове към края на миналата година са: Пepник (14.1 млн. лв.), Столична община (13.2 млн. лв.) и Кърджали (12.5 млн. лв.).
От малките общини с население до 6000 човека „отличници“ по финансова стабилност по оценка на Министерството на финансите са: Челопеч, Чавдар, Шабла, Бяла и Златица. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване