02/10/13 08:17
(http://www.klassa.bg/)

Ексхумират поета Пабло Неруда, за да разследват дали е бил отровен

Чилийският съдия Марио Кароса разпореди да бъдат ексхумирани тленните останки на поета нобелист Пабло Неруда, за да се разследва дали е бил отровен в болницата, или е починал от болестта си.  През 2011-та Комунистическата партия на Чили поиска разследване, макар че от смъртта на Неруда са изминали почти 40 години.

Според портала "El Mostrador" ексхумацията ще бъде извършена през март.  До днес се смята че Неруда е починал от рак - това се случва 12 дни след преврата на генерал Пиночет в Чили от 11 септември 1973-та. Изявленията на шофьора на Неруда, Мануел Арайа, подсказват, че Неруда е бил ликвидиран по решение на военната хунта със смъртоносна инжекция, която му е била поставена в болницата. На базата на тези изявления Комунистическата партия на Чили настоява за ексхумация и разследване. От фондация "Пабло Неруда" заявиха, че са съгласни да бъде извършено разследване, защото са уверени, че ексхумацията ще бъде извършена с необходимото уважение към мъртвия поет. Пабло Неруда е погребан в Исла Негра, на 120 километра от Сантяго.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване