02/10/13 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

Какво очаква Китай в годината на “малкия дракон”

ДПА

Рисунка: доминиканюз

Когато Си Цзинпин стане президент на Китай следващия месец, той ще наследи икономика с все още бърз, но забавящ се растеж, плюс редица проблеми - от ширещата се корупция и намаляващ износ до крайбрежни спорове и все по-войнствен ядрен съсед.

Според китайската астрология началото вероятно ще е трудно за очаквания да продължи 10 години мандат на Си на върха на най-многолюдната страна в света, опитвайки се да продължи икономическия растеж, да запази управлението на Китайската комунистическа партия (ККП) и да парира призивите за демократични реформи.

Годината на змията често пъти е наричана годината на “малкия дракон”, защото следва по-щастливата година на дракона.

Змията е шестият от 12-те китайски зодиакални знака, олицетворявани от различни животни. Всяко от тях се свързва с един от петте елемента - метал, огън, дърво, земя и вода - и всяка година се свързва с древното двойно противопоставяне между ин и ян, както и с един от елементите, като се редуват. Всяка комбинация на елемент и животно се повтаря на всеки 60 години.

Елементът на змията е огън, а 2013 г. е водна година - 30-тата година от 60-годишния й цикъл, което я прави прави потенциално опасна. Астрологичният цвят на годината е злощастното черно.

През последната година на водната змия - 1953 г. - умира Йосиф Сталин, свършва Войната в Корея и кралица Елизабет Втора сяда на британския престол. САЩ и СССР се въвлечени в надпревара в ядреното въоръжаване.

“Няма да е никаква изненада, че през 2013 г. горещият международен въпрос ще продължи да е развитието на ядрените оръжия в Иран и Северна Корея”, написа базираният в Хонконг астролог и специалист по фъншуй Реймънд Ло в своята интернет страница. В други години на змията като 1941 г. Япония напада Пърл Харбър, а през последната година на “малкия дракон” преди 2013 г. бяха извършени терористичните атентати срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

През 1989 г., която също е година на змията, СССР бе в криза, а китайските лидери бяха разединени за това как да отговорят на продемократичните протести на пекинския площад Тянънмън, като в крайна сметка хардлайнерите изпратиха войници, които разпръснаха протестиращите, стреляйки по тях с бойни патрони.

Според суеверие, ако в китайски дом се промъкне змия, това ще донесе богатство на семейството.

Змиите остават популярно съставка за ястия в ресторантите и в алкохолни коктейли до голяма степен защото се смята, че повишават мъжкото либидо.

Чжан Лян, който е експерт по влечугите, каза пред местни медии, че той и други природозащитници в южната провинция Гуандун възнамеряват тази година да представят достойнствата на змиите и да пропагандират опазването им.

Китай забрани яденето на диви змии през 2000 г., но те все още са заплашени от загуба на ареала си, от бракониерство и “произволни нападения от страна на селяни с фобия към змии”, каза Чжан, цитиран от осведомителната агенция Синхуа.

“Но като цяло положението се подобрява”, посочи той. “Сега повече млади хора гледат на змиите като на домашни животни, а не като на ястие”.

Когато 1,3-милиардното население на Китай посрещне с луди фойерверки Лунната нова година и началото на “златната седмица” по случай празника на Пролетния фестивал, повечето от тях ще съзнават, че змиите са свързвани и със зли духове и са смятани за предвестници на нещастия според китайската митология.

Китайската дума за змия е обременена с такъв отрицателен смисъл, че по време на последните два галаспектакъла по Китайската централна телевизия по случай Пролетния фестивал през 1989 и 2001 г., както се говори, водещите избягвали споменаването й.

Мнозина използват названието година на “малкия дракон”, за да избегнат употребата на ужасната за тях дума, започваща със “с”.

Все пак за разлика от нелоялността и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване