02/11/13 21:14
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ номинира Гроздан Илиев за конституционен съдия

Гроздан Илиев е номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия.
Разговорите за номинацията са продължили до последния момент, уточни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, цитиран от агенция „Фокус”. Кандидатурата е внесена днес в 17.58 часа - две минути преди да изтече крайният срок за внасяне на кандидатурите за съдия в Конституционния съд от квотата на парламента,
Според Ципов кандидатурата на Илиев е безспорна. „Той е един доказан професионалист, човек, който притежава съответните нравствени качества и авторитет такива, каквито се изискват за този пост от Конституцията и от закона”, заяви Ципов. До следващата седмица тече срок за представяне на вижданията на кандидата за работата му в Конституционния съд, а в по-следващата е изслушването в Комисията по правни въпроси. На 6 март ще бъде изборът на конституционен съдия от квотата на Народното събрание в пленарна зала.
В парламента не е постъпила кандидатура за главен съдебен инспектор.
Това е началото на трета процедура за избор на конституционен съдия от парламента, която Народното събрание открива. Досега две се провалиха. При първата издигната от независими депутати и избрана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП Венета Марковска не успя да положи клетва, след като президентът Росен Плевнелиев бламира избора й и си тръгна на церемонията. Петър Стоянов пък сам се отказа от номинацията си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване