02/11/13 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Расте заболеваемостта от грип в страната

Заболеваемостта от грип в отделни региони на страната е повишена и предстои общинските власти да решат дали е необходимо вземането на противоепидемични мерки, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Статистиката в момента показва, че средната заболеваемост от грип и други респираторни инфекции е достигнала 123 души на 10 хил. население.

Заболеваемостта постепенно се повишава като цяло за страната, но в повечето региони не са достигнати епидемични стойности. Информацията е Регионалните здравни инспекции, които всеки ден подават актуални данни към Министерството на здравеопазването.

В края на миналата седмица най-много заболели от грип е имало в област Хасково (257 на 10 хил. души). Между 160 и 190 на 10 хил. души са заболелите в Софийска област, както и в областите Пазарджик, Стара Загора и Силистра. В Кюстендил, Разград.

Същевременно в региони като Кюстендил, Разград и Търговище заболеваемостта е много под средната за страната.

От министерството припомнят, че решението за обявяването на грипна епидемия зависи от данните за заболеваемостта и от други показатели, като процента на децата, които отсъстват от учебни занятия. Обръща се внимание и на това дали повече хода търсят медицинска помощ в здравните кабинети и при общопрактикуващите лекари. Следят се статистиките на броя на продаваните в аптеките лекарства.

Препоръчва се гражданите да предприемат индивидуални мерки за ограничаване възможностите от заразяване. Ако усетите, че се разболявате, то по-добре посетете личния си лекар и не ходете на работа или училище.

Необходимо е да се избягват контактите с болни хора и е важно спазването на добра лична хигиена. Ръцете трябва да се мият често с вода и сапун, да се използват дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа. При кихане и кашляне устата трябва да се закрива с ръка.

У дома е добре да проветрявате често затворените помещения, да дезинфекцирате редовно повърхностите и да измивате и дезинфекцирате играчките на малките деца.


















МНЗ

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване