02/12/13 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Обама иска да рестартира отношенията с Нетаняху

Асошиейтед прес

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

След дълги и хладни четири години, президентът на САЩ Барак Обама се надява да “рестартира” отношенията си с израелския премиер Бенямин Нетаняху, когато направи тази пролет първото си посещение в Израел като президент.

Обама няма да носи никакви нови големи мирни планове за Близкия изток, когато предприеме това пътуване, включващо още спирка в окупираните палестински територии, казаха официални източници. Но подобряването на отношенията с Нетаняху - ключов съюзник, с когото Обама често е влизал в конфликт, може да бъде решаваща стъпка към ново отваряне на пътя към мира в региона.

Белият дом не е обявил официално датите на пребиваването на Обама в Израел, но израелски медии казаха, че президентът ще бъде там на 20 март.

На срещите си с Нетаняху и палестинските лидери Обама ще подчертае колко е важно враждуващите страни да се върнат на масата за преговори. Но официални представители на САЩ предупреждават да не се очаква пробив в тази насока по време на президентското посещение и че възраждането в близка перспектива на мирния процес е нереалистично според администрацията на Обама. “Това не е целта на тази визита”, каза в сряда говорителят на Белия дом Джей Карни.

Въпреки тесните връзки между САЩ и Израел, пътуването до Ерусалим винаги е било сложна задача за американските президенти, като имаме предвид, че техните визити често са засилвали очакванията за мирни споразумения с посредничеството на САЩ. Само четирима президенти на САЩ са посещавали Израел от създаването на еврейската държава: Ричард Никсън, Джими Картър, Бил Клинтън и Джордж Буш-младши (два пъти през последната година на своето президентство).

В стремежа си да охлади очакванията, Белият дом подчертава, че президентът ще се съсредоточи върху това да издейства ново начало с израелския му колега. Двамата държавни лидери са току-що преизбрани и волю-неволю ще се срещат в обозримото бъдеще, въпреки че всеки от тях може би се е надявал да има насреща си нов партньор.

Обама ще започне разговорите очи в очи от позицията на известна мощ, след като спечели със солидна преднина изборите през ноември срещу републиканеца Мит Ромни, когото израелският лидер подкрепяше едва ли не публично. Въпреки че стартира трети мандат като премиер, Нетаняху излиза отслабен от изборите през миналия месец в Израел. Неочаквано силно се представи една нова центристка партия и това навярно ще принуди Нетаняху да състави през следващите седмици коалиционно правителство.

Ейтан Гилбоа, експерт по американско-израелски отношения от университета “Бар Илан” в Израел, казва, че разговорите между двамата лидери “може да отворят нова страница в американско-израелските отношения и личните връзки между Обама и Нетаняху”. Последната среща лице в лице между Обама и Нетаняху беше миналия март във Вашингтон, въпреки че оттогава те са разговаряли по телефона няколко пъти.

Напрежението между двамата лидери “заклокочи” в началото на първия мандат на Обама. При едно от посещенията си във Вашингтон Нетаняху взе да поучава президента за клопките при мирните преговори и произнесе реч в Конгреса, в която сякаш агитираше за отпор срещу Обама. А похвалите на Нетаняху към Ромни, отдавнашен приятел на израелския лидер, по време на изборния сезон, раздразниха Белия дом.

Обама и Нетаняху имат различия и по ключови политически въпроси, най-вече по продължаващото израелско жилищно строителство в палестинските територии и плановете за ответни мерки срещу спорната ядрена програма на Иран. Нетаняху настоява за бързи действия, включително евентуално военно нападение, срещу Иран, чиито лидери призовават за унищожаването на Израел. Освен това израелските лидери са казали, че може да използват военна сила срещу Иран едностранно, без да уведомяват предварително Вашингтон, въпреки че има вероятност САЩ да бъдат въвлечени в един последвал конфликт.

Предпочитанието на Обама да използва икономически санкции и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване