02/13/13 15:29
(http://e-vestnik.bg/)

Защо България? Защо сега?

Автобус с израелски туристи беше взривен на летището в Бургас. Снимка: от тв екрана

Съобщението на българските власти, че бомбеният атентат срещу автобус на летището в Бургас миналия юли е най-вероятно дело на оперативни агенти на Хизбула, накара сега европейските представители да спорят какво да направят, ако решат изобщо нещо да правят, във връзка с факта, че групировката е подновила нападенията на европейска територия.

През 1980 г. Хизбула извърши нападения из целия континент и оттогава използва Европа за близката чужбина, където може удобно да събира пари, да се снабдява с оръжия и да предоставя логистична подкрепа за нападенията, извършвани на други места. Но българското разследване поражда толкова въпроси, колкото са и отговорите. В частност защо й трябва на Хизбула да извърши нападение точно в тази страна и защо сега?

Въпреки че продължи безмилостната си кампания на военни и терористични действия, насочени срещу Израел, и независимо от нестихващото напрежение със Запада, Хизбула не е извършила нито един зрелищен атентат срещу западни интереси извън Израел от времето на атентата в кулите Хобар в Саудитска Арабия през 1996 г.

Освен това, както отбелязах в доклад от миналия месец, Хизбула положи доста усилия под ръководството на бившия терористичен командир Имад Мугние да стане малко по-независима от Иран. В средата на 2008 г. четири месеца след убийството на Мугние, представител на израелското разузнаване ми каза, че “Хизбула не винаги прави онова, което иска Иран”. Но под ръководството на приемниците на Мугние - Мустафа Бадредин и Талал Хамия, ролята на Иран както изглежда отново се засили.

През февруари 2012 г. директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър определи отношенията между Хизбула и Иран като “партньорско споразумение, в което иранците са по-старшият партньор”. Това “стратегическо партньорство”, както се изрази директорът на Националния център за борба с тероризма Матю Олсън, е резултат на една дълга еволюция, започнала през 80-те години, когато Хизбула беше просто посредник на Иран. Заедно Иран и Хизбула продължават да преследват “общите си цели срещу Израел и САЩ”, допълва Олсън.

И наистина, Хизбула беше замесена в редица военни, терористични, престъпни и други дейности през годините, от бомбените атентати в Аржентина и Саудитска Арабия до заговорите в Югоизточна Азия и Африка. Нейната способност да продължава да върши тези нападения напълно необезпокоявана обаче беше сериозно накърнена от терористичен акт, който не бе нейно дело.

По ирония на съдбата атентатите на Ал Каида от 11 септември 2001 г. се оказаха повратна точка за Хизбула. Въпреки че тя не попадна на прицела на вашингтонската война срещу тероризма, Хизбула явно е решила съзнателно да намали международните си операции и да пести сили за удари срещу израелски цели, които да са колкото се може по-целенасочени и ограничени.

И докато зрелищните бомбени атентати в посолствата бяха замразени, Хизбула, както се твърди, продължи да се цели в израелски интереси, да внедрява свои оперативни агенти в Израел, за да събират разузнавателни данни и да извършват операции, както и да подкрепя иранските интереси, като например подготовката на шиитски активисти в Ирак след падането на режима на Саддам Хюсеин.

Убийството през февруари 2008 г. на шефа на терористичните операции на Хизбула Имад Мугние стана причина за възраждането на крилото за международни операции на Хизбула.

Когато генералният секретар на Хизбула Хасан Насралла обеща на Израел “открита война”, за да отмъсти за убийството на Мугние, израелските представители бързо взеха превантивни мерки – от издаването на специални предупреждения за пътуване до прикрити подривни дейности - срещу очакваните нападения срещу израелски дипломати или еврейски интереси зад граница.

Но докато Организацията Ислямски джихад на Хизбула – сега под командването на Бадредин и Хамия - се зае да отмъщава за смъртта на Мугние, операция “Радуан” (по името на Мугние, ...

Публикувана на 02/13/13 15:29 http://e-vestnik.bg/16852/zashto-balgariya-zashto-sega/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване