02/13/13 08:31
(http://www.klassa.bg/)

Китай стана търговец №1 в света, надмина САЩ

Китай надмина САЩ и стана №1 в света по търговски стокообмен, съобщи в. "Гардиън". за 2012 г. Поднебесната империя е регистрирала внос и износ с общ обем от 3,87 трилиона долара, докато Щатите имат 3,82 трилиона долара.

Увеличението показва зависимостта на китайската икономика от връзките с останалата част от света за създаване на нови работни места и генериране на доходи в сравнение със САЩ. Американската икономика - 15 трилиона долара - "тежи" два пъти повече от китайската - 7,3 млрд. долара - и е насочена повече към задоволяване на вътрешния си пазар. САЩ продължават да са не само най-големия вътрешен пазар за стоки, но и за услуги. Но докато дефицитът в американската търговия (700 млрд. долара през 2012 г.)е голям и продължава да расте, докато Китай има за същия период положителен баланс от 231,1 милиарда долара.
Превръщането на Китай в основен търговски партньор за западни стоки ще разруши съществуващите регионални търговски блокове, твърди Джим О`Нийл от Голдмън Сакс. Например в края на десетилетието Германия може да започне да изнася два пъти повече стоки за Китай, отколкото за Франция, каза той пред агенция "Блумбърг". "За много страни по света Китай се превръща бързо в най-важния търговски партньор в двустранен план. Поради което в края на десетилетието много европейски държави ще имат по-голяма като обем двустранна търговия с Китай, отколкото със свои партньори в Европа."






















"Гардиън"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване