02/13/13 19:38
(http://radiomilena.com/)

Конклавът за избор на нов папа ще започне на 15 март

Конклавът, който ще избере новия папа, ще започне от 15 март, съобщи говорителят на Ватикана на пресконференция след първата поява на папа Бенедикт XVI след съобщението за оттеглянето му, планирано за 28 февруари, предаде actualno.com.

„Конклавът не може да започне преди 15 март, можем да предположим, че той ще започне на 15, 16, 17, 18 или 19 март“, съобщи отец Федерико Ломбарди. Апостолическата Конституция предвижда срок от 15-20 дни за свикването на Конклава след смърт или оттегляне на папата.

Но „решението за датата е в правомощията на кардиналите, които ще се съберат в конгрегации“ във Ватикана още в деня след оттеглянето на папата, съобщи отец Ломбарди.

Папа Бенедикт ХVІ обяви в понеделник, че се оттегля от своя пост. Това ще стане до края на месец февруари.

По-рано говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви, че най-вероятно ще имаме нов папа до католическия Великден, който тази година се празнува на 31 март.

Осем хиляди вярващи присъстваха на първата генерална аудиенция на папа Бенедикт XVI след обявяването на решението му да се оттегли от Светия престол.

Появата на папата в залата за аудиенции Павел VI бе посрещната с аплодисменти и възторжени възгласи.

Бенедикт XVI отново заяви, че е взел решението да се оттегли „при пълна свобода” и в името на „благото на Църквата”. Той добави, че повече не е в състояние да изпълнява както трябва довереното му служение. Папата отбеляза, че последните дни не са били леки и помоли вярващите да се молят за него, за Църквата и за новия папа.

Бенедикт напомни, че в съвременния свят християните се сблъскват с различни предизвикателства.

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 02/13/13 19:38 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JrlHxDOd9_U/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване