02/14/13 16:51
(http://www.klassa.bg/)

Ще гласуваме с една бюлетина на изборите

 На парламентарните избори през лятото ще се гласува с обща бюлетина. Това решиха депутатите, които в четвъртък продължиха да гласуват един по един различни текстове от Изборния кодекс. По този начин се премахват отделните бюлетини за партиите и окончателно се премахна преференциалният вот.

На изборите ще се гласува със знака „Х”, поставен със син химикал, в квадратчето пред наименованието на избраната от гласуващия партия, коалиция, или инициативен комитет.

Заради поетапното гласуване и диспутите преди самото приемане на текстовете от Изборния кодекс, депутатите удължиха работното си време до 19 ч.

Депутатите отхвърлиха предложението на опозицията за безплатно участие на партии в предизборните диспути по обществените медии. Мая Манолова предложи да има възможност за участие в три безплатни диспута за политически формации, които не получават държавна субсидия, но това предложение бе отхвърлено.

В четвъртък парламентът прие и удължаване на изборния ден.

Избирателите вече ще могат да гласуват от 7.00 до 20.00 часа. Досега гласуването в изборния ден беше от 6.00 до 19.00 часа. От опозицията възразиха срещу това изместване на времето за гласуване, защото така се давала възможност за хаос и манипулация на изборния процес.

„Не е сериозна тезата, че голяма част от гражданите ще проявят интерес към гласуването между 18.00 и 19.00 часа“, коментира депутатът от „Коалиция за България“ Румен Петков.

Депутатите отхвърлиха предложение на депутата от Синята коалиция Михаил Михайлов всеки предизборен материал да бъде обозначен в медиите с надпис или съобщение „платено съдържание”. Мнозинството отхвърли и друго предложение на Михаил Михайлов - да отпаднат предизборните хроники от предаванията на националното радио и телевизия.

В същото време обаче парламентът реши социологическите проучвания за изборите, които се оповестяват преди датата на вота, да съдържат информация за възложителя на допитването и изпълнителя. Информацията за това трябва да се представя пълно и ясно, като в печатен или друг текстови материал е в обособено поле на видно място и заема не по-малко от 5 на сто от общата площ на материала, а в аудио- и аудио-визуални материали, излъчени по електронните медии, или в представяне пред публика – веднъж в началото и веднъж в края на материала или представянето. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване