02/18/13 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Симеон Дянков подаде оставка, сменя го Томислав Дончев

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.
От пресцентъра на Министерството на финансите разпространиха изявление на подалия оставка Симеон Дянков.  „Благодаря на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи. Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще“, се казва в съобщението.
Парламентарната група на ГЕРБ свика извънредна пресконференция, за да  коментира оставката на финансовия министър. „Национално безотговорно e да се иска оставка на кабинета четири месеца преди редовните парламентарни избори. Смятате ли, че българското общество има нужда от такова нещо?”, попита зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. От групата на управляващата партия декларираха подкрепа за действията на премиера. Депутатите от ГЕРБ смятат, че Томислав Дончев е доказал своя професионализъм по усвояване на еврофондовете, които са били замразени в мандата на "тройната коалиция". Оставката на Симеон Дянков е негово лично волеизявление, казаха още от ГЕРБ.
Като вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков координира работата на министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията, земеделието и храните, икономиката, енергетиката и туризма, регионалното развитие и благоустройството, здравеопазването, на околната среда и водите, образованието, младежта и науката, на Държавната агенция по горите, Българския институт за метрология и технически надзор и Национална агенция „Пътна инфраструктура”, като следи и дейността на агенциите за приватизация, за следприватизационен контрол, за ядрено регулиране, за оценяване и акредитация и за професионално образование и обучение, както и дейностите на държавните комисии за енергийно и водно регулиране и за стоковите борси и тържищата, Комисията за регулиране на съобщенията, Патентното ведомство, Националния статистически институт и Националния компенсационен жилищен фонд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване