02/21/13 16:09
(http://www.klassa.bg/)

Реглинг: Финансов срив в Кипър би застрашил стабилността и на еврозоната

Въпреки скромните размери на икономиката на Кипър, трудностите в страната могат да доведат до дестабилизиране на цялата финансова система на еврозоната. Такова мнение пред френския вестник "Фигаро" генералният директор на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) Клаус Реглинг. Според него Кипър представлява опасност за цялата еврозона и затова трябва спешно да се вземат решения, за да се предотврати „ефект на епидемия“.

"Според мен днес в Кипър има проблем със системата", подчертава ръководителят на механизма, чиято роля е да предотвратява нови финансови кризи. "Кипърските банки имат филиали в Гърция. Пазарите следят плътно Кипър. В случай на срив има опасност от епидемия", посочва Реглинг. Според него "ние (еврозоната) се нуждаем от решение веднага, защото има опасност за цялата еврозона".

Германия неведнъж е заявявала, че опасността от срив на системата е едно от условията ЕМС да се намеси за спасяване на държава, изпаднала в затруднения.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване