03/11/11 00:06
(http://www.klassa.bg/)

Moody's срина европейските индекси, червената вълна достигна и БФБ

Решението на международната рейтингова агенция Moody's да понижи оценката на Испания с една степен до Аа2 спрямо Аа1 срина европейските индекси вчера, като червената вълна стигна и до БФБ. Фондовите показатели реагираха мигновено на новината, която отново подпали фитила за разпространение на дълговата криза в еврозоната.
От рейтинговата агенция мотивираха решението си, че плановете за оздравяване на банковия сектор в Испания ще струват повече от предвиденото и ще натоварят допълнително дълга й. Според тях проектът за реструктуриране на банките ще струва между 40 и 50 млрд. евро. Moody's дори предупреди, че е възможно да ревизират рейтинга към понижение в бъдеще.
Мадрид се оказа изненадан от негативната рейтингова редакция. Според министерството на финансите на страната решението на Moody's е изненадващо с оглед, че става факт преди Bank of Spain да обяви официалните данни за рекапитализацията на испанските банки. Също така агенцията не е отразила и доброто развитие на понижение на испанския дефицит през 2010 г., както и социалния пакт за пенсионната реформа в Испания, който гарантира стабилността на публичните финанси, се казва в съобщение на ведомството.
Другите лоши новини, които дърпаха индексите надолу, дойдоха от две водещи икономики в света. Германия, която е основният източник на капитали за финансиране на стабилизационните фондове във валутния съюз, отчете сериозен спад на търговския си излишък в началото на тази година – търговският й баланс е бил на плюс с 10.1 млрд. евро през януари спрямо 11.9 млрд. през декември.
Изненадващо, но и Китай се оказа също с търговски дефицит. Ако китайският растеж се забави, Пекин може да предприеме мерки за стимулиране на износа и обезценяване на юана и да доведе до подновяване на валутните войни.
Така в Лондон FTSE 100 се понижаваше през деня с близо 1 % до 5878 пункта, в Париж CAC 40 отчиташе спад от 0.5% до 3975 пункта, а индексът на сините чипове в Германия DAX губеше 0.7% до 7081 пункта. Индексите на Българската фондова борса (БФБ) останаха на червено - този на сините чипове SOFIX се смъкна с 0.24%, BG40 загуби 0.27%, BGREIT спадна с 0.77% , а спадът при BGTR30 бе 0.75%. Фондовият пазар на Wall Street също отвори със силен спад от над 1.5% след новината за понижения рейтинг на Испания от Moody's, рекордния търговски дефицит на Китай за февруари и слабите икономически данни от САЩ. Търговското салдо на страната отчете дефицит от 46,3 млрд. долара през януари в сравнение с 34,6 млрд. долара преди година и 40,3 млрд. долара за предходния месец, което е най-голямата за последните седем месеца. Индексът DJIA губеше 190 пункта (-1.56%), S&P500 - близо 21 пункта (-1.58%).
Междувременно друга европейска икономика, чийто рейтинг също бе орязан тази седмица – Гърция, поиска спешни стъпки от еврозоната, за да се регулират рейтинговите агенции. „Смятам, че е задължително да има реакция на ниво Еврогрупата и ЕКОФИН”, пише в писмо на гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантину до представители на Европейската комисия, еврозоната и Европейската централна банка. В писмото се отбелязва, че рейтинговите агенции се състезават една с друга да прогнозират следващата криза.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване