02/25/13 05:22
(http://www.klassa.bg/)

Кипър има нов президент - Никос Анастасиадис

Десният кандидат Никос Анастасиадис спечели изборите за президент на Кипър с 57,48 процента от гласовете, според окончателните резултати след преброяването на всички бюлетини от днешния втори кръг на президентските избори, съобщи Асошиейтед прес.

Резултатите, публикувани в сайта на кипърското вътрешно министерство, показват, че левият съперник на Анастасиадис Ставрос Малас е получил 42,51 процента от гласовете.

Това е една от най-големите разлики за последните 30 години, отбелязва агенцията.

Президентските избори идват в ключов за страната момент, когато Кипър е изправен пред финансов срив и новият президент ще бъде под натиск да финализира възможно най-скоро международен финансов пакет за страната.

Анастасиадис подкрепя бързото сключване на спасително споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да се избегне заплахата от банкрут, докато Малас обеща тежки преговори относно условията за икономии, които спасителният заем ще изисква.

Избирателната активност беше малко по-ниска от предишния кръг - 81,5 процента спрямо 83 процента миналата неделя, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини"
66-годишният Никос Анастасиадис е адвокат по образование.

Роден е в Лимасол и е учил в Гърция и Великобритания. Той е един от учредителите на партия Демократически сбор (ДИСИ).

45-годишният Ставрос Малас, подкрепян от комунистическата партия АКЕЛ, призна поражението си, като заяви:

"Това, което е от първостепенно значение в момента, е единството на народа. Сега Кипър е на първо място".

Европейската народна партия /ЕНП/ - най-голямата парламентарна група в Европейския парламент, поздрави днес Анастасиадис за избирането му за президент на Кипър, съобщи Франс прес.

"Кипър избра един надежден президент, който вдъхва доверие в Европа", заяви лидерът на ЕНП Вилфрид Мартенс.

Анастасиадис трябва да встъпи в длъжност на 1 март, когато ще поеме поста от настоящия президент - левия Димитрис Христофиас.

Председателят на Европейската комисия

Жозе Мануел Барозу поздрави консерватора Никос Анастасиадис

с избирането му за президент на Кипър, предаде ИТАР-ТАСС.

Барозу увери Анастасиадис, че може да разчита на помощта на ЕС при преодоляването на проблемите, пред които е изправена страната.

"Кипърският народ даде на (новия президент) мандат да изпълни на практика програмата за реформи и необходими мерки за осигуряване на бюджетната и финансовата стабилност", подчерта председателят на ЕК.

Барозу се е обадил по телефона на Анастасиадис веднага след като са станали ясни резултатите от произведения днес втори тур на президентските избори в Кипър.

Новият кипърски президент подкрепя от самото начало договаряния в момент международен спасителен план за изпадналата в тежка криза национална икономика.

















Асошиейтед прес



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване