02/25/13 10:27
(http://www.klassa.bg/)

Кой определя "Оскар"-ите? Белите мъже, навършили 62 години

Изследване на състава на Американската академия за кинематографично изкуство и наука показа, че той е доста еднороден, съобщиха РИА "Новости" и Асошиейтед прес. Събирателният образ на под 6000-те членове на Американската киноакадемия, направили своя избор, изглежда по следния начин: бял мъж на предпенсионна възраст. В. "Лос Анджелис таймс" установи, че 94 процента от гласуващите за наградите "Оскар" (oscar.go.com) са бели, афроамериканците са едва 2 процента, а латиноамериканците са представени на границата на статистическата грешка. Мъжете са 77 процента.  Средната възраст на членовете на Американската академия за кинематографично изкуство и наука е 62 години. Само 14 процента са под 50 години, уточни в. "Дейли телеграф".
Най-странното е, че сред тях има монахиня, собственик на книжарница и бивш участник в Корпуса на мира. Те гласуват за наградите наравно с мегазвезди като Джордж Клуни, Джулия Робъртс и Леонардо ди Каприо. Резултатите съответстват на характерното за киноиндустрията. В нея доминират белите и мъжете.

Те обаче дават отново доводи на критиците на Академията, сред тях са Дензъл Уошингтън и Самюъл Джаксън, които отдавна протестират срещу недостатъчния брой афроамериканци и представители на малцинствата сред номинираните.

По-рано днес стана ясно, че "Арго" получи наградата "Оскар" за най-добър филм при 85-то връчване на отличията на Американската академия за кинематографично изкуство и наука в Холивуд. Изненадата беше, че в жива връзка от Белия дом във Вашингтон наградата обяви първата дама на САЩ Мишел Обама.

Информационните агенции напомниха, че този спомен е лош за Демократическата партия на Барак Обама, но сюжетът на филма, разказващ за абсурдно смелата операция по спасяването на шестима американци, организирана от ЦРУ, е спестила много повече неприятности на тогавашния президент.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване