02/26/13 19:06
(http://www.klassa.bg/)

Касата не налагала лимити на лечебните заведения

Председателят на НЗОК д-р Пламен Цеков се срещна с ръководството на УМБАЛСМ „Пирогов”. На срещата с ръководството на болницата, на която присъстваха над 20 началници на клиники в нея, както и министърът на здравеопазването в оставка - Десислава Атанасова, управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков отговори на всички въпроси, поставени от работещите в лечебното заведение. Представени бяха подробни данни за това какви плащания са направени от НЗОК към УМБАЛСМ „Пирогов“ през миналата година и какви са прогнозните разчети за тази.



Д-р Цеков обясни, че в края на миналата година касата е разплатила всички отчетени от лечебното заведение средства и даде гаранции, че и през тази година болницата няма да остане с неразплатена извършена дейност.

По повод изказани мнения, че първоначално определените прогнозни обеми на лечебното заведение са недостатъчни, д-р Цеков обясни, че в четвъртък, 28.02.2013 г., ще се проведе извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което ще бъдат преразгледани прогнозните стойности на някои лечебни заведения, за които има подобни сигнали и тези стойности ще бъдат коригирани.

Обяснено беше, че с новата методика на финансиране на болничната помощ НЗОК не налага лимити на лечебните заведения, а целта е в реално време да се следи тяхната дейност и да им се заплаща навреме за нея. Заложените първоначални обеми са прогнозни, защото при един финансов ресурс, който е фиксиран в бюджета на НЗОК, няма как болниците да работят без някаква предварително определена прогноза. Разяснени бяха и гъвкавите механизми, по които болниците могат да променят прогнозните стойности съобразно потребностите, а окончателният размер на средствата, които ще им бъдат изплатени, ще зависи от броя на пациентите. С новата методика на практика отпадат лимитите, за което лекарите настояваха от години.

НЗОК има готовност да заплати в срок извършената от лечебните заведения дейност през месец януари.



Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване