02/28/13 10:54
(http://www.klassa.bg/)

"Аладин и вълшебната лампа" с премиера в Софийската опера на 9 март

Софийската опера и балет представя на  9 март премиерата на операта "Аладин и вълшебната лампа" .Операта е за малки и големи. Автор на музиката е Нино Рота, носител на "Оскар" за филмова музика. Диригент е Стефан Недялков, а режисьор : Вера Петрова. За първи път в света, с помощта на мултимедийни ефекти, по „вълшебен” начин,  е пресъздадена една от най-хубавите приказки на Шехерезада от „Хиляда и една нощ". В „Аладин и вълшебната лампа” звучи музиката на Нино Рота – „кръстникът” на филмовата музика и един от блестящите композитори и диригенти на ХХ век. В операта участва Детският радиохор, под диригентството на Стефан Недялков. Премиерата на представлението е на 9 март (събота) 2013 г. в голямата зала на Софийската опера и балет. Цената на билетите за деца е 8 лв., а за възрастни - от 8 до 15 лв.

 

Мистерия в Камерната зала на Операта

 

Мистерия обгръща Камерната зала на Софийската опера и балет – напълно подходяща, впрочем, за най-новото приключение, в което възнамерява да ни потопи режисьорката Вера Петрова. „Аладин и вълшебната лампа” – приказката, с която са израснали поколения деца и която всеки от нас познава от детството си, този път оживява в оперния си вариант, написан от маестро Нино Рота. Прочутият композитор на музиката от „Кръстникът”, носител на „Оскар” и тук не изневерява на себе си, но въвлича големи и малки деца в едно неочаквано приключение. В пълна тайна и зад затворени врати текат репетициите за бъдещото хитово заглавие от репертоара на Софийската опера и балет. Какво цели да ни разкрие то успя да зърне за миг единствено нашият фотограф Виктор Викторов и ни го предаде в серията снимки, която ви предлагаме. Смях и чудесно настроение съпътстват репетициите на спектакъла, очакван с нетърпение от всички. Изпълнителите на ролите, диригентът Стефан Недялков, сценографката Боряна Ангелова и целият постановъчен екип ни предлагат тази вълшебна музикална приказка, която за пръв път на сцената на Софийска опера и балет ще бъде представена с най-съвременните средства на визуалното изкуство.

Написана през 1965, операта на Нино Рота е представена за първи път в Неапол през 1968. В софийската й версия обаче творбата, може да се каже, преживява световната си премиера.

 Нино Рота ( 1911-1979 ) ще остане завинаги в историята на киното с гениалните си музикални композиции за някои от най-великите филми на XX век.
Той е роден в Милано, в семейство на музиканти. През 1929 г. завършва Римската консерватория, където е възприеман като истински вундеркинд, доказал се като блестящ композитор и диригент на оркестър. Още с първата си оратория печели овации в Милано и Париж.
От началото на 40-те години започва да композира музика за филми, работейки с прочути режисьори, като Ренато Кастелани, Лукино Висконти, Франко Дзефирели, Марио Моничели и др. Негови композиции звучат в общо 172 филма.
Всяка от тях – от валса в „Роко и неговите братя“ на Висконти до музиката в „Сладък живот“ и „Осем и половина“ на Фелини и лиричната тема в „Ромео и Жулиета“ на Дзефирели – е поредно душевно откровение, страстна изповед на един изключително чувствителен човек, на когото се удава да улови многогласието на своето време и да го предаде гениално в музиката, звучаща от екрана. В неговите съчинения тя е израз както на вечните човешки надежди и сладки илюзии, така и на насмешките на съдбата над тях, но и на неутолимата ни потребност от любов. Музиката на италианския композитор е посветена на човека, който търсейки истината, не се страхува да се потопи в дебрите на собственото си подсъзнание.
През 1975 година Нино Рота получава „Оскар“ за музиката към „Кръстникът 2“ на Френсис Форд Копола.
Но безспорно най-плодотворно е неговото сътрудничество с Федерико Фелини: той е автор на музиката към повечето филми на великия италиански режисьор – от „Белият шейх“ (1952) до „Репетиция на оркестър“, излязъл само месец и половина преди смъртта му на 10 април 1979 г.
А пък на погребението на самия Федерико Фелини 14 години по-късно, със специалното разрешение на църквата, е допуснато утвърденият през вековете ритуал на заупокойната католическа литургия да бъде прекъсван от време на време от гениалната музика на Нино Рота. Според спомените на мнозина, които лично са го познавали, Нино Рота никога не четял сценарии за филми, а музиката си съчинявал, ръководейки се от разясненията на режисьора. „Случвало се е, поради разсеяност да не го чуя какво обяснява, но интуитивно винаги успявах да налучкам вярната тема“, - споделя самият композитор.
Рота е създател и на музиката за опери, като „Необитаемият остров“ (1932, поставена в Милано), „Аладин и вълшебната лампа“ (1968, Неапол), „Удивително посещение“ (по Хърбърт Уелс, 1970, Палермо), балетни спектакли, оратории, 4 симфонии и други произведения за оркестър, камерно- инструментални ансамбли и пиеси за пиано.
От 1939 година преподава в консерваторията в Бари, където след 1950-та е неин директор.
Нино Рота е знаков композитор за всички любители на киното, които днес са на 50, 60, 70 години и които неминуемо са изпитали мощното му влияние, влюбвайки се във филмите на Фелини и Копола. Той е истинско вдъхновение и за много от композиторите, които киното обиква също толкова силно – като Енио Мориконе, например. Неговото творчество оказва влияние и върху Джон Уилямс, работещ успешно със Стивън Спилбърг, Анджело Бадаламенти, съчинил музиката за най-известните филми на Дейвид Линч, Ханс Цимер – музикален „съавтор“ на Ридли Скот. Сред „учениците“ на Нино Рота са още Мишел Льогран, Клинт Менсъл, Горан Брегович, Хауърд Шор и други превъзходни филмови композитори.

Действащи лица и изпълнители:


Аладин Николай Павлов, Кирил Шарбанов
Магребският магьосник Николай Петров, Илия Илиев
Принцеса Бадр-Ал-Будур Милена Гюрова, Любов Методиева
Майката на Аладин Румяна Петрова, Юлиана Иванова
Царят Димитър Станчев
Везирът Стоил Георгиев
Първи приятел на Аладин Николай Иванов
Втори приятел на Аладин Тодор Желев
Трети приятел на Аладин Слави Манов
Приятелка на Бадр-Ал-Бадур Елена Стоянова, Антония Иванова
Духът от лампата Илия Илиев, Кристофър Холман
Духът на пръстена Антон Радев, Александър Георгиев
Хор и оркестър на Софийска опера и балет

 



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване