03/06/13 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Затъналата в проблеми Гърция развива сътрудничеството с Турция

Затъналата в икономическа криза Гърция в понеделник предприе символична стъпка за подобряването на отношенията с дългогодишната съперничка Турция с обещанията да удвои годишния стокообмен с източната си съседка през следващите три години.Гръцкият премиер Андонис Самарас, който осъществи първото си посещение в Турция, след като дойде на власт през юни, се срещна с колегата си Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул и подписа споразумения по редица въпроси от селско стопанство до подпомагането при бедствия.

Двамата поставиха за цел годишен стокообмен от 10 милиарда долара до 2015 г.

Между егейските държави от дълго време има спорове за територия, за проучвания в сферата на енергетиката и за разделения остров Кипър, но основният приоритет на Гърция сега е засилването на икономиката й, която се сви с около 20 процента от 2008 година.

Днес е добър ден за гръцко-турските отношения и в наши ръце е възможността да имаме повече такива добри дни, каза Самарас на пресконференция в най-големия турски град Истанбул, като посочи, че двете страни предпазливо изграждат доверие по между си.

Все още има въпроси, по които не сме съгласни, и може да имаме значителни разногласия, но опитваме да изградим отношения на взаимно уважение, каза той след заседание, в което участваха над двайсет членове на кабинетите на двете страни.

Двете страни-членки на НАТО почти бяха въвлечени във военен сблъсък през 1996 година заради ненаселено егейско островче и се увеличиха опасенията за конфликт заради разходите на гърците за отбрана, което Атина повече не може да си позволи.

Връзките между двете съседки се подобриха след 1999 г., когато земетресения в двете страни доведоха до спонтанни пратки на помощи и насърчиха лидерите им да започнат диалог. Търговията се увеличи значително и миналата година възлезе на 5 милиарда долара.

Гърция е петият по обем на инвестиции чуждестранен вложител в Турция с директни инвестиции, възлизащи на 6,5 милиарда долара в периода от 2002 до 2011 г., каза Ердоган.

Около един милион турци и гърци годишно посещават Гърция и съответно Турция.

Ердоган подсили значението на затоплянето в отношенията.

Вярваме, че конструктивната атмосфера между страните ни, взаимното разбирателство и добросъседските отношения ще подобрят нашите отношения още повече, каза той на пресконференция.

Ердоган също така изтъкна, че по-добрите връзки между съседите засилват стабилността в Източното Средиземноморие.

Макар Атина да подкрепя усилията на Анкара за членство в ЕС неуспехът, свързан с повторното обединение на разделения остров Кипър, остава проблемна точка.

Турция нахлу в Кипър през 1974 година в отговор на преврат на кипърските гърци, целящ обединение на източния средиземноморски остров с Гърция. Турция поддържа около 30 хиляди военни в турския кипърски анклав, който само тя признава.

Искаме да погребем кипърския проблем в историята, каза Ердоган. Република Кипър, населена с кипърски гърци, се присъедини към ЕС през 2004 година.

Остава и спорът заради проучванията за въглеводороди в Егейско море, като се имат предвид намеците на Самарас, че Гърция иска да начертае демаркционни линии на районите под морето, където се надява да открие петрол и газ. Турция отправя предупреждения срещу всякакви едностранни действия.

Сред другите проблеми е възражението на Анкара спрямо намесата на гръцката държава при назначаването на религиозни представители, включително ислямски духовници, както и блокираните планове за държавна джамия в Атина, където живее мюсюлманско малцинство от етнически турци.

Отказът на Турция да отвори отново гръцката православна семинария Халки на остров близо до Истанбул е друга тема за спорове.

Критиците също така обвиняват Турция в намеса в делата на гръцката православна църква в Истанбул, въпреки че църковните представители хвалят действията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване