09/12/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Фалира или блъфира Гърция?

Затъналата в дългове Гърция има налични пари в хазната си, които ще й стигнат до октомври, заяви в понеделник заместник-финансовият министър Филипос Сахинидис, като подчерта спешната нужда от отпускането на следващия транш от международното финансиране, предаде ДПА.  “Опитваме се да гарантираме, че държавата ще може да продължи да плаща заплати без проблеми до октомври”, заяви Сахинидис за телевизионния канал Мега в отговор на въпрос за възможностите на правителството да плаща заплатите на държавните служители и пенсиите.

Все по-отчетливите сигнали за надвиснал банкрут над Гърция се отразиха на валутната търговия. Еврото се срина на борсите в Азия. Единната европейска валута за кратко падна до най-ниската си стойност спрямо японската йена за последните 10 години – 104.90 йени за едно евро. Еврото поевтиня и спрямо долара, падайки до 1.3594 долара. “Наблюдаваме Гърция и само Гърция”, коментира японски брокер. По думите му нещата стават много сериозни и всички са загрижени как ще се разгърне проблемът.

Очаква се експертите на Европейския съюз и МВФ да се върнат в Атина тази седмица, за да решат дали да отпуснат на страната следващия транш от помощта от осем милиарда евро. Те прекратиха посещението си на 2 септември след разногласия с гръцките власти за размера на бюджетния дефицит и причините за това. Според официалното съобщение от Атина делегацията си заминала, за да даде още време на гръцките власти за “техническа работа”, отбелязва ДПА.

В неделя на извънредна пресконференция в Солун премиерът Георгиос Папандреу след неочаквана сбирка на правителството обяви, че страната ще изпълни всички договорени задължения към външните кредитори и няма да фалира. Премиерът повтори няколко пъти, че няма опасност от фалит на страната. Папандреу изрази пълна увереност за безпроблемно изплащане на поредния транш от международната финансова помощ.

Нови данъци върху недвижимото имущество въвежда гръцкото правителство след натиск от кредиторите за бюджетни съкращения. А финансовият министър призна, че има забавяне в програмата по ограничаване на дефицита.

Темата за излизане на Гърция от еврозоната вече не е табу

И германският икономически министър Филип Реслер не изключи възможността за “контролиран” банкрут на Гърция с цел спасяване на еврото, съобщи Дойче Веле. “За да се стабилизира еврото, не трябва да се забраняват каквито и да било идеи”, каза Реслер в статия във вестник “Ди Велт”. Министърът подчертава, че няколко европейски страни длъжници, включително Гърция, не предприемат достатъчно усилия за консолидиране на бюджетите си. Това води до загуба на доверие у пазарите и хората към общоевропейската валута. Реслер подчерта, че Германия ще предостави планираната финансова помощ на Гърция в зависимост от ефективността на мерките, предприемани от Атина за преодоляване на дълговата криза.

В същото време в германското финансово министерство, възглавявано от министър Волфганг Шойбле, вече се разглеждат два сценария при евентуална неплатежоспособност на Гърция. Първият вариант предвижда, че след фалита си Гърция ще остане член на еврозоната, а във втория – тя се отказва от еврото и се връща към националната си валута драхмата. Хорст Зеехофер, ръководител на ХСС – коалиционен партньор на управляващия ХДС, заяви в интервю пред телевизия ZDF, че изключването на Гърция от еврозоната не трябва да се приема като тема табу. “Ако гърците, въпреки всички усилия не успеят да преодолеят бюджетната криза, не трябва да се изключва възможността за излизането им еврозоната”, каза той.

БТА

Публикувана на 09/12/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12652/falira-ili-blafira-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване