03/08/13 00:15
(http://e-vestnik.bg/)

На бригада в САЩ - къде и как?

Студентски купон в квартирата в Атлантик сити.

Всяка година над 6000 български студенти отиват на бригада в САЩ. Отказът за виза в последната година за България е под 3%. Месеците за заминаване са от 1 май до 1 октомври.
Много студенти се чудят каква дестинация да изберат за своето лято. Голяма част от тях питат свои приятели къде са ходили и на тази база решават къде да отидат. Когато някой се върне и разкаже на свои познат за работата и местата които е посетил, хората, с които се е запознал, така кара тези, които не са ходили, да се доверят на провереното. Има и студенти с по-авантюристично мислене, които са склонни да рискуват и се насочват към дестинации, които са малко познати. Обикновено този тип студенти осъществяват трайни връзки и контакти в малки градчета, работят за семейни бизнеси и местните хора се привързват към тях. В бъдеще те повтарят програмата като се връщат на това място.
Повечето студенти отиват „на сляпо“, но има и такива които внимателно проучват района, свързват се с местни хора, като дори си уреждат втора работа от България преди заминаване.

Голям или малък град?

Първосигнално студентите винаги решават, че тяхното място е голям град с много хора и атракции. Само че в крайна сметка излиза, че когато се работи за голяма компания, с осигурена квартира в голям град, всичко е толкова добре организирано, че студентът  е изправен пред възможността да остане на място с хора само от неговата държава, да няма голяма възможност за изява и развитие в работата си при голяма конкуренция и в крайна сметка програмата му да се превърне на нещо аналогично на лято по българското Черноморие, например.
Насоки за мястото се дават от фирмата, която изпраща студента на бригада. Първата задача на интервюиращите е да опознаят студента и да го попитат „защо избра тази програма? Търсещият по-голяма изява студент е по-добре да избере по-малък  град, където местните хора са по сплотени и се привързват към студентите, помагат им по-всякакъв начин в намирането на втора работа, в опознаване на мястото, помагат им с транспорта и др. неща.

Най-предпочитани дестинации

Най интересните места, където студентите обичат да работят, са цялото Източно крайбрежие на САЩ, Аляска и Калифорния.
Още от 2003 г. Аляска се превърна в топ дестинация за български студенти. Започвайки работа по рибните фабрики в южната част на щата, с добрите доходи там, постепенно те се насочиха за работа в различни хотели, ресторанти и национални паркове, които приемат голям брой туристи, прииждащи с круизни кораби от цял свят. Така Аляска заради уникалната природа, прохладното лято и различното отношение на местните хора, стана една от предпочитаните дестинации за бригади.
По Източното крайбрежие предпочитани са Бостън и Ню Йорк. Първият фактор е краткият полет и евтиният билет. Районът е много атрактивен за туристи от цял свят.  В повечето случаи, след програмата, студентите имат възможности за екскурзии до най-големите градове в района.

Български студенти на Ниагарския водопад. Снимки: личен архив

-    Бостън и островите около него са любимо място за почивка на много американски звезди и популярни личности.
-    Ню Йорк е градът мечта за всеки студент – градът, които никога не спи. Той е място за всякакви атракции, с хора от цял свят, обстановката никак не е скучна.
-    Флорида – с най-атрактивния град Маями, постоянно топло време плажове и много купони е винаги много търсена дестинации. Интересното там е, че хотелите, поради хубавия климат, са заети целогодишно и желанието е студентите, учещи хотелиерство ...

Публикувана на 03/08/13 00:15 http://e-vestnik.bg/17068/na-brigada-v-sasht-kade-i-kak/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване