03/11/13 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Влезе в сила забраната на ЕС за изпитване на козметика върху животни

Влиза в сила пълната забрана на ЕС върху изпитването на козметични продукти върху животни, съобщи пресцентъра на Европейската комисия.

Понеделник, 11 март 2013 г. е последният срок за постепенното преустановяване в Европа на изпитването на козметични продукти върху животни и на европейската пазар повече не могат да се предлагат подобни продукти.

„Днешното влизане в сила на пълната забрана за предлагане на пазара дава важен сигнал за значението, което Европа отдава на хуманното отношение към животните. Комисията е решена да продължи да подкрепя разработването на алтернативни методи и да привлече трети държави да следват нашия европейски подход. Това е голям шанс за Европа да даде пример за отговорни иновации в козметиката, без никакви компромиси с безопасността на потребителите”, коментира комисарят по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг.

Комисията извърши пълна оценка на въздействието на забраната за предлагане на пазара, и счита, че съществуват причини от първостепенна важност за нейното прилагане. То е в съответствие с това, в което много европейски граждани твърдо вярват: разработването на козметични продукти не оправдава изпитването върху животни, се казва още в съобщението на ЕК.

Усилията за откриване на алтернативни методи ще продължат, тъй като пълното заместване с алтернативни методи на изпитването върху животни все още не е възможно. Посочва се, че за периода 2007 г. и 2011 г. Комисията е предоставила около 238 млн. евро за подобни изследвания, а козметичната промишленост е допринесла със съфинансиране с 25 млн. евро.
 
















btvnews.bg



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване