03/11/13 23:45
(http://e-vestnik.bg/)

Северна Корея живее в Студената война и враг №1 са САЩ

Асошиейтед прес

Антиамерикански плакат от Северна Корея

В Северна Корея все още бушува Студената война и враг номер едно са САЩ. Пхенян твърди, че именно заради тях трябва да продължава да работи по широко осъжданата си програма за създаване на ядрени оръжия.

В силно пропаганден дух, подхранван от дългогодишни американски заплахи, се твърди, че Северна Корея продължава да е изложена на риск от непредизвикана ядрена атака, макар че Вашингтон и други страни казват, че истинският мотив на Северна Корея е воденето на политика на балансиране на ръба.

Последният ядрен опит на севернокорейската република през февруари - третият поред - накара дори Китай, единственият й голям съюзник, да подкрепи в Съвета за сигурност на ООН налагането на Пхенян на поредни санкции.

Съседите на Северна Корея и Вашингтон осъждат опитите й да се сдобие с ядрени ракети, способни да ударят Америка, определяйки ги като сериозна заплаха за нестабилната сигурност в Североизточна Азия и начинание, което източва цени ресурси, които биха могли да отидат за за до голяма степен мизерстващите севернокорейци.

Но в Пхенян пропагандата продължава да набляга на дългия списък на предполагаемите злини, извършени от Вашингтон и по-конкретно, на американските ядрени заплахи, отправяни на високо ниво от 50-те до 70-те години на миналия век.

През 1991 г. САЩ премахнаха разположените си в Южна Корея ядрени заряди и оттогава многократно отричат твърденията на Северна Корея за съществуването на план за американско нахлуване в нейна територия. Въпреки това в района се намират американски ядрени подводници и от Вашингтон ясно дават да се разбере, че така нареченият ядрен “чадър” над Южна Корея пази съюзника му от Северна Корея, чиято инвазия през 1950 г. стана причина за последвалата тригодишна Корейска война.

Пхенян използва проблемите си със САЩ от времето на Студената война, за да докаже, че е необходимо една малка, горда страна, станала жертва на борбата на световните сили за икономическо, военно и политическо надмощие в региона, да притежава ядрени оръжия.

“Няма друга държава в света, която за толкова дълъг период да не е била изложена на директна американска ядрена заплаха”, се казва в скорошен - и показателен - коментар на националната Корейска централна телеграфска агенция (КЦТА).

Изправена пред “непрестанното ядрено изнудване и налагане на санкции” от страна на Вашингтон, гласи коментарът, Северна Корея взе “стратегическото решение да реагира на ядрените оръжия с ядрени оръжия.”

Външни лица широко отхвърлят това като търсене на оправдание. Американски високопоставени служители казват, че Северна Корея е водела системна, често тайна кампания за създаване на атомни бомби, дори докато е давала пред Вашингтон и други страни обещания за ядрено разоръжаване в замяна на помощи и отстъпки.

“Северна Корея използва тези ядрени оръжия всеки ден. Не са ги изстреляли, но ги използват редовно”, каза Брус Бенет, съветник по отбраната към базирания в САЩ мозъчен тръст “Ранд”.

Използва ги, казва Бенет, за да “изнудва” и да сплашва Вашингтон и други, шантажирайки за пари и доставки; за да агитира за мирен договор, който да сложи край на технически все още продължаващата Корейска война; да възпира възможни атаки; да си намира изкупителни жертви, които да прикрият провалите на правителството; и за да даде шанс на управляващата династия Ким да демонстрира сила и стабилност пред света и своите граждани.

Пхенян остро критикува международните санкции, определяйки ги като проява на американската враждебност, както нарича и съвместните военни учения САЩ и Южна Корея, 28 500 американски военни, разположени в Южна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване