03/12/13 12:00
(http://www.klassa.bg/)

Сотбис продава на търг „Деца на плажа” на Хоакин Сороя за 1.8 млн лири

По повод 150 години от рождението на големия испански художник Хоакин Сороя, потомците му продават на търг едно от знаковите платна на твореца – „Деца на плажа”, рисувано през 1916-та. Тържествата, свързани с годишнината на Сороя, ще бъдат във Валенсия, Аликанте и Кастельон. Търгът е предвиден за Лондон, където къщата Сотбис ще предложи картината с начална цена 1.8 млн лири. Очаква се сумата да надхвърли 3 млн лири. Картината е излагана е на големи изложби в Бордо, Мадрид, Валенсия, Ню Йорк. През 1963-та картината бе използвана за издаване на серия от пощенски марки по повод 100 години от рождението на художника
Годината 1916-та е знакова за Хоакин Сороя. Той участва в изложби по света и активно рисува. Картината „Деца на плажа” е била собственост на голям магнат, който я продава на една от внучките на Сороя. Така платното остава в семейството.
През последните години на търг бяха продадени няколко картини на Сороя на баснословни цени. През 2003-та платното „Време за баня” бе продадено за 6.3 млн долара.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване