03/17/13 06:20
(http://www.klassa.bg/)

Албания приема 210 народни муджахидини

Албанското правителство е готово да приеме по хуманитарни причини 210 души от иранската опозиционна организация Муджахидин халк (народни муджахидини на Иран – бел. ред.), които в момента живеят в бившата американска военна база край Багдад Кемп Либърти. Това гласи изявление на премиера на Страната на орлите Сали Бериша.

Албанските власти са взели това решение в отговор на призива на Вашингтон и ООН, добавил Бериша. В събота емисарят на ООН за Ирак Мартин Коблър и заместник.-помощник държавният секретар на САЩ Барбара Лийф са обсъдили с Тирана мерките за сигурност и условията на живот за противниците на режима в Техеран.
Шахин Гобади, говорител на Националния съвет за съпротива на Иран, в който влиза и Муджахидин халк, приветства решението на Тирана. Но допълни, че няма новина, доколкото това било договорено още през ноември м. г. Гобади описа Кемп Либърти като затвор и обвини Коблър , че не прави достатъчно за цялостното решаване на въпроса. В лагера край Багдад живеят 3000 народни муджахидини.
Муджахидин халк е основана през 60-те години на миналия век като опозиция на режима на шаха. След ислямската революция в Иран от 1976 г. групировката повежда борба срещу управлението на аятоласите. В момента народните муджахидини твърдят, че са сложили оръжие и се борят против управниците в Техеран с политически средства. Великобритания махна организацията от черния си списък през юни 2008 г., беше последвана от целия ЕС през 2009 г. и от САЩ през септември 2012 г.

















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване