03/20/13 23:37
(http://e-vestnik.bg/)

Ирак 10 години след инвазията - оръжия за милиарди и белези от войната

Франс прес

След поредния атентат в Багдад. Снимка: ромфакс

Десет години след свалянето на режима на Саддам Хюсеин и разформироването на армията му, Ирак е отново на оръжейния пазар и купува изтребители и танкове за милиарди долари.

По ирония на историята Багдад сега е клиент на същите фирми, които през 2003 г. доставиха оръжията за нахлуването в Ирак.

По онова време коалиционните сили, ръководени от САЩ, превзеха светкавично Ирак, чиято армия, смятана в миналото за една от най-могъщите в региона, бе закалена във войната срещу Иран от 1980 г. до 1988 г. и в първата война в Персийския залив през 1991 г.

Дни след като американският президент Джордж Буш-младши обяви края на бойните действия на 1 май 2003 г., цивилната администрация на Пол Бремър разпусна иракската армия.

Този силно оспорван ход подхрани с бойци въоръжения бунт, тъй като мнозина военни станаха безработни и се присъединиха към редиците на въстаниците.

С течение на времето армията се преструктурира, но все още не е добре въоръжена.

“Иракската армия започна от нулата. Тя има нужда от огромно количество техника”, обясни миналата седмица генерал Бабакер Зебари, началник на Генералния щаб на иракската армия, който посети оръжейното изложение в Багдад.

Според министерството на отбраната 54 фирми от 13 страни участваха в това изложение. На него се открои огромната нужда на Багдад от изтребители, безпилотни самолети, ракети и дори противогази.

16,4 милиарда долара от иракския бюджет са заделени тази година за отбрана. Доставчиците на оръжие потриват доволно ръце.

“От нашата гледна точка на продавачи, благодарение на иракското и американското финансиране бяха похарчени много пари, за да се въоръжи Ирак”, казва Крис Кинг от британската компания Би Ей И Систъмс.

“Иракският пазар процъфтява, или най-малкото това е пазар, който ще продължи да купува оръжия с едно и също темпо, а в бъдеще дори и по-бързо”, подчертава Крис Кинг.

Ирак купува огромно количество оръжия, потвърждава Мусаб Алкатиб от американската компания Хъниуел интернешънъл. “Страната се въоръжава достатъчно, за да събуди интереса на чуждите компании”, добавя той.

На оръжейния салон в Багдад въздухоплавателни компании, насърчени след закупуването от Багдад на 36 американски изтребители Ф-16, на драго сърце демонстрираха способностите на своите машини.

Въпреки че американското изтегляне приключи през декември 2011 г., САЩ остават първия оръжеен доставчик на Багдад.

Русия също очакваше да заеме челно място в списъка, но колосалните оръжейни договори на стойност 4,2 милиарда долара с Москва бяха анулирани през ноември миналата година заради подозрения в корупция.

Официално оръжията трябва да послужат за защита границите на страната и за гарантиране на по-голяма сигурност, според правителството на Нури ал Малики.

Но насилията, извършвани от бунтовниците, остават приблизително на същото ниво, както при американското изтегляне. През февруари 220 души загинаха в атентати из цялата страна, сочи статистиката на Франс през въз основа на данните, предоставени от медицински източници и от силите за сигурност.

Освен това войници и полицаи по много от пропускателните пунктове по пътищата нямат нито достатъчна защитени, нито въоръжение.

Още по темата: Десет години след инвазията Багдад остава белязан от войната

Дейвид Блеър, в. Дейли телеграф

Заслужаваше ли си инвазията? Десет години по-късно това остава морален въпрос с неясен отговор. Саддам си отиде, но какво спечелиха иракчаните?

Цял Багдад е осеян с дълги бетонни заграждения за защита от взривове, направени от грозни бетонни блокове, които пазят сгради и важни пътни артерии. Те са типични за града след инвазията, точно както Берлинската стена остави своя отпечатък от Студената война.

Точно както в германската столица, някои бетонни стени са изрисувани с цветя, за да се разнообрази сивотата. Десет години след англо-американската инвазия Багдад остава столица, очевидно белязана от своите травми.

Едва ли след 1945 г. друга страна е понесла по-големи страдания от Ирак ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване