03/20/13 11:08
(http://www.klassa.bg/)

К. Калпакчиев: ВСС може да реагира на назначението на Петьо Петров

Г-н Калпакчиев, как ще коментирате назначението на Петьо Петров за ръководител на следствения отдел на СГП?

Нещата стоят така, че градският прокурор еднолично назначава ръководителя на следствието. Разбира се, прокуратурата е централизирана система и всеки по-горен прокурор може да упражни контрол. В този смисъл решението на градският прокурор може би е съгласувано с висшестоящите прокурори. Така предполагам. ВСС пряко няма как да въздейства при назначаването на ръководителя на следствения отдел, но по отношение на съблюдаването на етичните норми може да реагира.

По какъв начин?

ВСС следва да се самосезира, защото в случая в медиите се оповестиха факти за поведение на следователя Петров, което може да се обсъжда в контекста на противоречие и несъответствие с високите етични стандарти за магистратите. И ако има натиск от страна на магистратската общност това самосезиране може да се случи.

А дали ще има такъв магистратски натиск?

Мисля, че да. Процесите на съдийска активност, които бяха поставени последните години, имат увличащ ефект и все повече хора от системата са склонни да реагират на подобни повишения. Голяма част от тези, които са мълчали до момента, не значи, че няма да вземат отношение.


Стана дискусия покрай предстоящия конкурса за младши съдии. Кандидатите написаха писмо до ВСС и поставиха въпроса за моралните качества на хората, които ги оценяват. Петя Крънчева ли беше поводът за тази бурна реакция?


Не само. Младшите съдии поставиха важния въпрос за качеството на процедурата, по която се подбират съдиите - както при първоначалното им влизане в системата, така и при повишаването. Колегите, които са млади, много добре подготвени и неконформистки настроени, поставиха въпроса за това, че трябва да бъдат завишени изискванията към съдиите, които избират (оценяват) други съдии. Това е приоритетна дейност за ВСС. Той е кадрови орган и негово основно задължение е да провежда конкурси – за назначаване на младши съдии, за пряко назначаване на съдии, както и за повишаване на съдии. Макар и в закона да е дадена една обща уредба как се провеждат конкурсите, задължение на ВСС е да детайлизира процедурата по конкурсите, така че да се осигури най-високо качество. Отговорността е много висока, защото от това дали ще се подбират най-добрите, които да стават младши съдии, зависи качеството на правосъдието за години наред.

Т. е., важно е какви хора влизат в комисиите?

Да, ВСС може да постави най-различни ограничения, т. е., да предяви различни изисквания към членовете на комисиите за провеждане на конкурсите. В тях трябва да попаднат най-добре подготвените професионалисти с безупречна репутация. Младшите съдии предложиха и аз предложих същото, в състава на комисиите, които провеждат конкурсите да попадат съдии, които са одобрени по списък от общи събрания на Върховния касационен съд. Най-логично е върховните съдии, които имат поглед върху качеството на работата на всички съдии, тъй като проверяват тяхната работа, да съставят един кратък списък с най-добрите професионалисти и чрез жребий измежду тях да се формира състава на отделните комисии. По отношение на етичните им качества – да, естествено, че е изключително важно репутацията им да бъде безупречна, тъй като известно е, че съдебната система е склонна да възпроизвежда пороци, недостатъци и добри примери. Членовете на комисиите подбират младшите съдии по образ и подобие и затова е важно в тези комисии да влизат безупречни професионалисти. Беше записано, че съдиите, които са членове на тези комисии да не са дисциплинарно наказвани, но това е недостатъчно.

Писмото, което написаха младшите съдии обаче предизвика негативна реакция във ВСС. Имаше коментари, че вие и Мирослава Тодорова сте инициирали тази реакция...

Прояви се неразбиране. Някой от колегите беше внушил, че младшите съдии действат като ехо на някой друг, което не е вярно. Вярно е, че съм бил преподавател в Института на правосъдието и познавам голяма част от последните випуски младши съдии. Това само ми помогна да разбера колко е важно конкурсът за назначаване на младши съдии да бъде организиран по много добър начин. Свидетел съм бил на това какво е значението на качеството на конкурса за това какво ще е нивото на випуските младши съдии-професионално, а и не само. В системата трябва да попаднат отдадените на тази професия. Това е автентична инициатива на младши съдиите, която не бива да бъде подценявана и омаловажавана.

Циркулира и едно писмо в съдийските среди, подписано от Вас и от г-жа Тодорова, в което призовавате младши съдии да се присъединят към тази инициатива, която би могла да промени системата. Така ли е?

Да, ние отправихме призив към младши съдиите да подкрепят инициативата на своите колеги. След като получихме писмото, написано от група младши съдии, ние счетохме за наш дълг, като техни дългогодишни преподаватели, да ги подкрепим. Поради това отправихме призив към останалите младши съдии, по своя воля да се присъединят към инициативата. Един от начините да се промени системата е в нея да влизат качествени хора. И това трябва да се случи на входа на тази система, който всъщност е конкурсът.

Защо инициативите Ви, свързани с реформи, създават полярни настроения в системата и винаги има "за" и "против"?

В последните 20 години системата е била подлагана на различни видове влияния, включително и на деморализиращи от страна на изпълнителната власт и други нелегитимни кръгове. В последните години видяхте какъв е резултата от това непрекъснато облъчване от страна на изпълнителната власт. То се проектира и в кариерното развитие на съдиите. В дейността на предишните ВСС се дадоха ясни сигнали, че просперират в кариерата онези съдии, които по някакъв начин в своята дейност се съобразяват с желанията на силните на деня. Това действа изключително деморализиращо и доведе до днешното състояние на съдебната система, в което една част от съдиите са реформаторски настроени и нетърпими към статуквото и друга част, които по някакъв начин искат да удържат сегашното положение. Според мен, когато се вижда, че в резултат на съдийската активност се стига до полезни решения, които водят до осигуряване на честно и почтено кариерно развитие, повече съдии ще бъдат увлечени от този процес. През последните няколко години нещата драматично се променят. Вижда се, че съдийската активност води до положителна промяна.

Имахте съмнения относно избора на главен прокурор. Как оценявате работата на Сотир Цацаров до момента?

Моите възражения бяха по процедурата на избор на главен прокурор и влияеха върху моето становище дали има наличие на необходимите нравствени и професионални качества, които са много важни за заемането на тази висока длъжност. Тези факти не са променени. А по отношение на оценката ми за действията на Сотир Цацаров като главен прокурор, мисля че е рано да се дава оценка. Прокуратурата е централизирана система, но ако не работи с всички останали професионалисти в нея, сам по себе си главният прокурор не би могъл да постигне резултат. Важен е екипът и хората, които подбира. Не мога сега да дам оценка за дейността му. Факт е, че правят впечатление някои от действията му, свързани с реорганизация на инспектората към ВКП, както и проверките, които се извършват в различните административни регулаторни органи. Те показват желание за активност. Според мен, обаче, внимателно трябва да се оценяват тези дейности от гледна точка на това доколко са наистина прозрачни и принципни. Не трябва да се допуска по никакъв начин насаждане на атмосфера на недоверие и страх в прокуратурата. Всички стъпки, които са свързани с подмяна на прокурори на ключови позиции, трябва да бъдат много ясно мотивирани от главния прокурор. В такъв смисъл, според мен, някои негови кадрови действия до момента не са ясно мотивирани.
 

*Калин Калпакчиев е роден през 1971 г. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1993 г. Започва кариерата си в съдебната система през 1995 г. като младши съдия в Окръжния съд в Добрич. От 2000 до 2005 г. е съдия е Софийския районен съд. Следващите 7 години е съдия в Софийския апелативен съд. През 2012 г. е избран за член на ВСС от съдийската квота.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване