03/22/13 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Кой се страхува от електронните цигари?

Някои изобретения са толкова прости, че човек се чуди защо никой не се е сетил за тях преди. Такова изобретение е електронната цигара.

Пушенето на тютюн е най-опасната доброволна дейност в света. Над пет милиона души умират всяка година от последиците му. Тоест един от десет смъртни случая. Хората пушат, защото ценят удоволствието, което получават от никотина в тютюна, повече от дългосрочната неизбежност на увреждане на здравето им.

Така че изглежда рационално да приветстваме появата на устройство, което отделя опасните елементи на пушенето (катранът, въглеродният окис и отделяния от горенето дим) от никотина. Точно това прави е-цигарата. Тя използва електричеството от малка батерия, за да предизвиква изпаряване на съдържаща никотин течност, така че потребителят да я вдишва.

Е-цигарите не само опазват живота на пушачите; те носят и други ползи. За разлика от цигарите те не вредят на здравето на околните. Дори не миришат толкова лошо, така че околните не се дразнят, да не говорим за опасност, и затова няма причина да бъде забранявана тяхната употреба на публични места. Баровете и ресторантите трябва да ги приветстват с отворени обятия.

Не е чудно, че пазарът на е-цигари се разраства. Въпреки че е още малък в сравнение с истинските тютюневи изделия, той удвои обема си в Америка през миналата година и вероятно това ще се повтори през 2013 г.

Кой би възразил? Като че ли мнозина. Вместо да прегърнат е-цигарите, мнозина лобисти на здравето са решени да ги разгромят. Някои твърдят, че е-цигарите може да действат като “входна врата” за истинското пушене. Други - че ароматите, които понякога се добавят към никотиновата течност, правят е-цигарите особено привлекателни за децата, нещо като напитките “алкопоп” (леки алкохолни напитки с примесени плодови сокове и аромати).

Но изглежда тези възражения са мотивирани от пуританство, а не от разумни доводи. Някои здравни лобисти са дотолкова решени да попречат на хората да правят нещо, което смътно наподобява пушенето - процес, който се нарича “денормализация” - че отказват да одобрят продукта, който възпроизвежда удоволствието от пушенето, без да носи вреда.

В някои страни политиците и други, които си пъхат носа навсякъде, се вслушват в това. Няколко страни (включително Австрия и Нова Зеландия) ограничават продажбата на е-цигари, като ги приравняват с медицинска апаратура; други (Бразилия и Сингапур) са ги забранили изцяло. Някои авиокомпании също забраняват на пътниците да използват е-цигари в самолетите.

Това е погрешно. Хората, на които е възложено да подобряват общественото здраве, трябва да подкрепят е-цигарите, а не да се противопоставят на използването им. Разбира се, е-цигарите трябва да бъдат регулирани.

Никотинът създава пристрастяване и затова трябва да бъде държан далеч от деца. Е-цигарите трябва да бъдат продавани само в лицензирани търговски обекти и само на възрастни. Би било добре те да бъдат подложени на подобаващи изследвания. Все пак никотинът е отрова (истинското му предназначение е да не позволява на насекомите да унищожават тютюневите растения), така че може да съществува някакъв остатъчен риск за потребителите.

Но отравянето с никотин е доста надолу в списъка на лошите неща, за които са обвинявани обикновените цигари. Някои изследователи смятат, че никотинът не е по-опасен от кофеина, който също действа като инсектицид за кафеените плантации.

Правилният подход не е да бъде “денормализирано” пушенето, а да бъде нормализирано пушенето на е-цигари. Тези, които изпитват удоволствие от никотина, ще могат да продължат да го използват, а всички останали ще бъдат пощадени от последиците за общественото здраве от пушенето и от досадата от дима на другите. Какво лошо има в това?

БТА

Публикувана на 03/22/13 22:03 http://e-vestnik.bg/17192/koy-se-strahuva-ot-elektronnite-tsigari/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване