03/24/13 14:52
(http://www.klassa.bg/)

В. Шойбле: Без спасителен план Кипър ще фалира

Ако Кипър не представи спасителен план, който да бъде одобрен от “тройката“ (ЕС, ЕЦБ, МВФ), най-вероятно ще фалира. Това предупреди германският министър на финансите Волфганг Шойбле.

Еврозоната иска да избегне фалит на Кипър, но ако все пак се стигне до там, страната ще си е виновна сама. С тези “остри” думи германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира пробема в навечерието на среща на финансовите министри от еврозоната, на която би трябвало да бъде решена съдбата на Кипър.

Шойбле посочи, че условията за спасителната програма няма да бъдат променяни и той няма “да се остави да го изнудват”. ЕЦБ може да гарантира помощ на Никозия само до понеделник, напочни той.

Кипър ще трябва да извърви един много тежък път – каквото и решение да вземе. Но това няма да е в резултат на някакво европейско “твърдоглавие”, а на бизнес модел, който вече не функционира, каза Шойбле в интервю за в. "Ди Велт".
На практика Кипър няма достъп до финансовите пазари от 2011 година насам. Държавните акции са станали “непотребни”. Двете най-големи банки са фалирали, обясни германският финансов министър.

Трябва да носим отговорност и за стабилността на еврото и затова няма да правим компромиси, каза още Шойбле. Той предупреди Кипър, че оставането му в еврозоната зависи от проекта на спасителния план, който Никозия е представила на “тройката”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване