07/12/11 19:28
(http://www.klassa.bg/)

МВФ: Не сме готови да обсъждаме нов спасителен план за Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) и европейските партньори все още не са готови да обсъждат детайли по нов спасителен заем за Гърция. Това обяви генералният директор на фонда Кристин Лагард в понеделник, цитирана от „Блумбърг“. Изказванията й идват в момент, когато облаците, надвиснали над Испания и Италия, че ще бъдат следващите, изправени пред дълговата криза, се сгъстиха.
„Според мен не е моментът да дискутираме условията, сроковете и размера на евентуален план и нищо не бива да се приема за гарантирано“, посочи още новият шеф на МВФ и призова Атина да се постарае повече за справяне с проблемите. „Гърция свърши много работа, за да намали дефицитите и да си върне бюджетното равновесие до 5% от БВП. Това е забележително постижение. В същото време обаче всички знаем, че не е достатъчно, че трябва да се направи повече и че решението на настоящите проблеми трябва да бъде уредено между партньорите, каквито са гръцкото правителство, тройката МВФ, ЕК и ЕЦБ и други страни”, обясни новият шеф на фонда. Тя подчерта, че в разговорите за намиране на решение трябва да участват всички гръцки представители - както членовете на правителството, така и тези от опозицията. Фондът не е машина за пари и затова спасителните програми трябва да включват макроикономически мерки, както и реформи, посочи още Лагард. Делът на МВФ в настоящия спасителен пакет за Гърция в размер на 110 млрд. евро е 30 млрд. евро. Останалите пари идват от ЕЦБ и ЕС.
За Италия, за която също се носят слухове, че е на прага на гръцката криза, тя препоръча да се потърсят начини за ускоряване на икономическия растеж, който ще върне доверието на пазарите. По думите й според последния преглед на икономиката на Ботуша, направен от МВФ, някои от цифрите са отлични. Все пак е решаващо страната да успее да се пребори с бюджетния дефицит и да го свали под 3 % до 2012 г.
Пазарите обаче не останаха много доволни от неяснотата покрай участието на фонда в нов спасителен план. Еврото се срина до 4-месечно дъно спрямо долара и докосна нива от 1,3837 долара, като спадът му спрямо швейцарския франк дори бе още по-значителен. Лошите новини стигнаха първо до азиатските борси, където основните индекси се понижиха с 1,4% и 3,1%. За регионалния MSCI Asia Pacific спадът бе 1,9%, в Япония Nikkei 225 отстъпи с 1,4%, а китайският Shanghai SE Composite загуби 1,7%. По-късно червената вълна достигна и до европейските акции, като водещи по спад бяха ценните книжа на банките.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване