03/26/13 12:07
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР казва цената на природния газ на 28 март

ДКЕВР ще се произнесе за цената на природния газ на закрито заседание на 28 март, каза във вторник на открито заседание председателят на комисията Евгения Харитонова.
„Има няколко неща, които са ценообразуващи, като елементи за предложението на компанията "Булгаргаз", което направихме за цената от 1 април 2013 г. при обществената доставка на природен газ. Първото е, че цените на природния газ се определят от влиянието на международните енергийни борси при нива около 110 долара за барел петрол, и сравнително доста по-нисък курс на американският долар спрямо българския лев от предходните три месеца”, коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.
Количествата природен газ, което ще трябва да осигурим, за да го доставим на заявените от нашите потребители нужди, са по-ниски и се обуславят най-вече от пониженото потребление в сектора топлоенергетика предвид сезонния характер на тяхната дейност, каза Гогов.
„Разликата между това, което ние правихме като предложение, и това, което фигурира в доклада на ДКЕВР, е преди всичко в размера на надценката на входа на българската газопреносна мрежа, която ние сме предвидили да бъде 2% или 11.91 лв. А по предложението на експертната комисия – 1.6%, което води до по-ниска цена от 4.41 лв. или приблизително 0.7%”, каза Гогов.
„Според нашите експерти, за последните няколко години недовзетия приход на „Булгаргаз” е доста по-голям от посочения в доклада. Не се посочва и какво е станало с недовзетия приход от по-рано – не от 2012 г.”, каза още Гогов.
Заявлението на ЕВН, с което иска нови цени на тока, технологично няма как да се случи до 1 април, каза от своя страна Евгения Харитонова. Електроразпределителното дружество е внесло в ДКЕВР заявление за утвърждаване на цените на електрическата енергия за тримесечен период от 1 април до 30 юни в понеделник. Затова технологично не може да се случи до 1 април, каза Харитонова.
„ЕВН имат определена вина, защото те заявиха 80 мегавата за фотоволтаиците, а впоследствие се оказа, че те са 456. 370 мегавата отгоре фотоволтаици - да ги сметнете по съответната цена (тогава беше 485 за парковете, които са над 200 мегавата), виждате как наистина се получава дисбаланс в цените”, обясни Харитонова.
„ЕВН в момента искат връщане на методиката, която беше преди това, и в която НЕК понасяше всички негативи. Резултатите от предишната методика бяха минус 120 милиона лева за НЕК”, допълни Харитонова.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване