03/27/13 20:06
(http://www.klassa.bg/)

71 партии атакуват парламента

71 партии са подали документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предсрочните парламентарни избори на 12 май. Това съобщиха от комисията, след като в 18 часа тази вечер изтече срокът за регистрация.
До момента комисията е регистрирала ГЕРБ, БДС "Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Нова алтернатива" на бившия военен министър в тройната коалиция Николай Цонев и НДСВ, Обединена социалдемокрация, Национал-демократичната партия на Капка Сидерова и сина й Димитър Стоянов, "Либерален алианс" на варненския бизнесмен Веселин Марешки и Български демократичен форум, за които проверка на ГРАО установи 7000 автентични подписи.
ЦИК регистрира служебно и останалите формации и ако при проверката на ГРАО се окажат по-малко редовни подписи от изискваните 7000 по закон, регистрацията им за изборите ще бъде анулирана. До 30 март ГРАО трябва да е готова с проверката на подписките.
Част от формациите ще се явят в коалиция на вота - като тези около БСП в "Коалиция да България" и около СДС в "Новият СДС". Срокът за регистрация на коалициите е до 1 април, като съюзите могат да се правят само от регистрирани в ЦИК партии.
До 1 април е срокът за регистрация на инициативните комитети, които желаят да издигнат независими кандидати за депутати, а самите те трябва да се регистрират в районните избирателни комисии до 9 април.
Предизборната кампания ще започне на 12 април 2013 г., 30 дни преди изборния ден. Право на участие имат регистрираните в ЦИК партии, коалиции и инициативни комитети.
ЦИК е взела решение за финансиране на предизборната кампания. Общият и допустим от закона размер за партии и коалиции е 4 млн. лв, а за инициативен комитет - 200 хиляди лв, информира говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Тези парични средства са изцяло собствени на партиите, инициативните комитети и отделни членове.
Дарението от физическо лица не може да надвишава 10 хил. лева, уточни Троянов. Всички преводи над 100 лева се извършват по банков път, забранено е финансирането на кампанията с анонимни дарения.
До 3 дни от регистрирането си всяка партия трябва да предостави на Сметната палата номера на банковата си сметка, с която е извършено финансирането.
www.cross.bg/1354256
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване