03/27/13 14:39
(http://www.klassa.bg/)

Рецесията в еврозоната се задълбочава

След сигналите за известното подобрение на икономическата картина в еврозоната през последните месеци на миналата годината и в началото на 2013-а, последното проучване на Европейската комисия за март показва подновено влошаване на рецесията в региона.
Индексът за икономическото състояние, който включва бизнес и потребителското доверие, отбеляза спад до 90 пункта през март от 91,1 пункта за февруари и при прогнози за по-умерено понижение до 90,4 пункта. Това е първото влошаване на индекса от октомври 2012 г. насам.
Самото проучване на Европейската комисия беше приключено в голямата си част преди последната "хаотична" седмица за европейските политици и финансови пазари около спасителната програма за Кипър, която доведе до опасения за сигурността на големите банкови депозити в европейските търговски банки.

Има реална опасност икономическото доверие в еврозоната да продължи да отслабва и през следващия месец, тъй като европейския бизнес и гражданите вероятно ще реагират негативно на подновеното напрежение около дълговата криза в региона с оглед "кипърската криза" и "италианската политическа криза", смятат анализатори.

Европейската комисия отчита и ново влошаване на доверието в сектора на услугите, в сектора търговия на дребно в строителния сектор, както и влошаване на общия индекс на бизнес климата в еврозоната с няколко пункта. Според ЕК има влошаване на важни икономически индикатора във Франция, Германия и Испания, но подобрение на индексите за Италия.
Същевременно еврото реагира негативно на новото влошаване на икономическата картина в еврозоната, като проби под 1,28 долара и отбелязва поредно 4-месечно дъно от 1,2782 долара. Единната европейска валута отбеляза 7-седмично дъно от 0,8451 британски лири и падна към 120,56 йени.

Британската валута също се намира под натиск от продажби след днешните данни за рекордния дефицит по текущата сметка и големия търговски дефицит на Великобритания през 2012 г. Паундът падна към ново дъно за седмицата от 1,5103 долара.

Страховете за риск от прилагането на модела за справяне с кипърската банкова криза към други банки в еврозоната и най-вече тези в страни като Испания и Италия, водят до най-агресивни разпродажби на акции на борсите в Мадрид и Милано. Негативно влияние върху европейските инвеститори оказват и нарастващите опасения, че Италия няма да успее да се сдобие с ново стабилно правителство.

"Взривоопасната" смес от слаби европейски икономически данни, страховете от заразно влияние на модела за справяне на кипърската криза (чрез сериозно ощетяване на вложителите в банките) в останалите части на еврозоната и неспособността на италианските политици да формират стабилно правителство, се изрази и в агресивни разпродажби на акции в европейския банков сектор. Напрежението на европейските капиталови пазари доведе до бягство на инвеститорите обратно към долара и йената с оглед техния статут на "валути-убежище".


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване