03/29/13 06:13
(http://www.klassa.bg/)

Берсани не успя да състави правителство

Лидерът на италианската левица Пиер Луиджи Берсани върна в четвъртък мандата си за сформиране на правителство и топката се върна в полето на президента Джорджо Наполитано, съобщи АФП.
Най-късно до месец трябва да стане ясно как Италия ще излезе от политическата безизходица.
"Разговорите /с другите политически формации/ не бяха успешни", заяви с измъчена физиономия пред медиите Берсани, след като съобщи констатациите си на президента на републиката.
Демократическата партия, лявата политическа формация начело Берсани, държи да уточни, че той не е отстъпил пред задължението, възложено му от президента. Медиите изтълкуваха нещата точно по обратния начин.
Президентът поема контрола върху ситуацията и "без забавяне ще предприеме инициативи, които ще му позволят лично да прецени възможните развития", заяви говорител на Наполитано. Държавният глава ще се срещне с всички политически формации в петък за спешни консултации, които започват в 10 часа UTC /12 часа българско време/.
Берсани приключи в четвъртък на обяд преговорите, които започнаха в събота със синдикатите, работодателите, гражданското общество и накрая с основните партии.
Демократическата партия получи абсолютно мнозинство в долната камара на законодателното събрание, но не и в Сената след изборите на 24 и 25 февруари. В Сената трите антагонистични политически формации са в приблизително същия паритет. Левицата, десницата на Силвио Берлускони и гражданското "Движение Пет звезди" /Д5З/ .
Берсани обясни, че е срещнал по време на разговорите с други формации "трудности, резултат от спънки и неприемливи условия".
В сряда, той претърпя още един унизителен отказ от "Пет звезди", гражданската протестна формация, която е против партиите и срещу строгите икономии. Набралото мощна подкрепа движение, водено от бившия комик Бепе Грило, който отказа да стане депутат лично и отхвърля всяко сътрудничество, дори мандат за съставяне на правителство.
Бившият комик натисна още повече ножа в раната, като каза в четвъртък, че е възможно Италия да бъде без правителство и да се управлява само от парламента", за да приеме нов избирателен закон или да започне спешни мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес ... ".
Друг капан, който Берсани не успя да преодолее бе евентуално споразумение с десницата то на Силвио Берлускони.
Коалицията, водена от PDL на 76-годишния Берлускони, е на второ място в изборите, но Берсани отказва коалиция, защото левият електорат няма да приеме съюз с политическия опонент от последните 20 години.
Според медиите, Берлускони е предложил да помогне на ДП да получи първия вот на доверие за съставянето на правителство, в замяна на подкрепа от левицата за кандидатурата на Берлускони за наследник на президента Наполитано в средата на май.
Но по необясними причини партията на Берлускони затръшна вратата в сряда вечерта.
"Случаят е приключен, самият Берсани го приключи. Сега той е в задънена улица, в която се се постави сам", заяви Анджелино Алфано, генерален секретар на дясната партия.
Президентът ще вземе нещата в свои ръце, като се има предвид спешността за третата по големина икономика в еврозоната, изправена пред икономически и социални проблеми.
"Приоритетът на Италия е да осъществи реформи, което включва подобряване на управлението, борбата с корупцията, подобряване на съдебната система", каза за АФП главният икономист на ОИСР Пиер Карло Падоан.
"Липсата на управление и политическа стабилност може да се отрази тежко върху нашите предприятия и нашата икономика, което те не могат да си позволят", предупреди асоциацията на селскостопанските организации Агринсиеме /Agrinsieme/, в реакция на провала на мандата за съставяне на правителство на Берсани.
Италианската икономика е в рецесия от година и половина, безработицата наближава 12% и изборите в края на февруари, приключиха без ясно политическо мнозинство в парламента.



















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване