03/11/13 23:45
(http://e-vestnik.bg/)

Матео Ренци, кметът на Флоренция - скритият победител от изборите

Ройтерс

Матео Ренци. Снимка: официален сайт

Големият победител на италианските избори бе популисткият лидер Джузепе “Бепе” Грило, но младият кмет на Флоренция Матео Ренци се оказва скритият печеливш от огромния протестен вот, заплашващ да унищожи старата политическа система.

Ренци, 38-годишен телегеничен политик от американски тип, който обиколи Италия с кемпер, преди Грило да направи същото в своята кампания, е пълна противоположност на безцветния левоцентристки лидер Пиер Луиджи Берсани - най-големият губещ на изборите. Ако реториката на Берсани кара аудиторията да започне да се прозява, то Ренци е енергичен, бързо говорещ и изразителен оратор, който се разхожда по сцената по риза и усеща много добре как да грабне интереса на тълпата.

Той вече показа язвителното си остроумие, като се подигра на Грило - комик с рошава коса, който е с повече от 20 години по-възрастен от него и който задвижи обществения гняв срещу дискредитираните политици в Италия.

Скучната кампания на Берсани срина преднина в социологическите проучвания от 10 пункта до скромна победа в долната камара на парламента пред десноцентристите на Берлускони, но за малко не успя да спечели Сената - който има много важно значение за правителството. Другите партии също нямат мнозинство там.

Сега Ренци изчаква своя момент, докато Берсани се бори за оцеляването си в отчаян опит да постигне споразумение с Грило, което ще му позволи да състави правителство на малцинството с подкрепата на антиелитарното “Движение 5 звезди”. Имайки предвид, че Грило отправя обиди по адрес на Берсани при всяка възможност, 61-годишният левоцентристки лидер изглежда има много малък шанс за успех въпреки почти единодушната подкрепа за него от ръководството на неговата Демократическа партия (ДП) миналата седмица.

Позитивно настроеният към пазарите Ренци предизвика Берсани на първични избори в партията през ноември, заплашвайки да “хвърли на боклука” старите лидери на Италия. Той претърпя съкрушително поражение, след като партийната машина мобилизира структурите на ДП в подкрепа на лидера. Но слабото представяне на Берсани на предизборната кампания отвори пътя за завръщане на Ренци.

Резултати от социологическо проучване в петък показаха, че с голяма преднина той е любимият кандидат за министър-председател на италианските избиратели, с два пъти по-голяма подкрепа от Грило. Изследването на института SWG сочи, че кметът на Флоренция се радва на широка подкрепа сред партийните редици от 28 процента в сравнение с 14 процента за Берсани и 13 процента за Грило. Берлускони е с 10 процента, а отиващият си министър-председател Марио Монти с шест.

“Изглежда ми невъзможно Берсани да успее да състави правителство и затова честно казано си мисля, че този опит е грешка, която няма никакъв шанс за успех”, каза за Ройтерс депутат от ДП, близък до групата на Ренци. “Тъй като има проблем с повторното легитимиране на партийното ръководство, или трябва да подкрепим Берсани, или да го заменим, което мнозина смятат, че е неизбежно”, каза парламентаристът, който пожела анонимност.

Ренци обаче играе предпазливо, осъзнавайки, че ако скочи твърде рано, може да съсипе шансовете си както да оглави партията, така и да изведе левоцентристите на нови избори, които може да се окаже, че ще се произведат само след няколко месеца - нещо, което анализатори смятат за напълно възможно с оглед уменията му да води кампании и това, че се харесва дори и на консервативните избиратели.

Досега той настоятелно твърдеше, че не е заплаха за Берсани и изрази лоялност към неговото ръководство на партията, но все по-открито нападаше неуспешната партийна стратегия за изборите и заяви, че ДП трябва да се промени.

“Оскубах си косите след изборите”, каза Ренци в телевизионно интервю миналата седмица. “Направо пропуснахме дузпа”. В интервю за римския ежедневник “Месаджеро” в четвъртък Ренци каза, че неговите доводи по време на първичните избори срещу Берсани миналата година са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване