03/29/13 09:32
(http://www.klassa.bg/)

Въпросителни и съмнения за вътрешен натиск около самоубийствата на полицаи

Трима полицаи са сложили край на живота си от началото на годината. За 2012-а броят на избралите смъртта униформени е три пъти по-висок. Възниква въпросът защо пазителите на реда не успяват да опазят собствения си живот.

Двама униформени разказват пред bTV, че са изгубили колега и приятел - също полицай. След 5 години стаж в системата на МВР, през 2009 година, без видима причина той решава да сложи точка.

„Истински приятел и истински мъж. Категорично човек, който беше доста открит, жизнерадостен. Човек, който обичаше живота”, споделя мнението си за самоубилия се колега единия от служителите на МВР.

Полицаят умира от собствената си ръка, но разпитите на колегите му продължават с дни. „В самия ден на погребението дойдоха хора психолози, които останах лично аз с мои впечатления, им беше по-интересно как е станало и защо е станало, а не какво го е породило това нещо”, казва и другият колега.

Двамата мъже, които остават анонимни, разказват как им били поднесени готови отговори, които трябвало да дават във връзка с конкретното самоубийство. „И в този разговор съвсем директно ни беше казано, че ако излезе информация за случая, ако тази информация стигне до медиите или до обществеността, просто ще бъдат всички мерки дисциплинарни против нас”.

Периодично в медиите излиза информация за поредното самоубийство на полицай. Колко служители на системата са сложили край на живота си е държавна тайна. Екип на bTV изброи публично известните случаи през последната година - оказаха се 9. Само за първите три месеца на 2013-а трима полицаи са избрали смъртта пред живота.

Един от последните случаи е от преди месец. 38-годишният граничен полицай от Лом Цанко Павлов се застрелва на гроба втория си баща. В тази нощ колегите му го чакат на смяна.

„Той броеше годините кога ще се пенсионира, оставаха му 11 години до излизането в пенсия”, казва майка му Богдана.

Според психолози от МВР, непосилните дългове, взаимоотношенията с близки и колеги, както и злоупотребата с алкохол са основни причини за самоубийствата при полицаите. Когато мъжете с пагони избират смъртта, следствените органи мълчат за причините. Косвените жертви - семействата и колегите им обаче имат отговор - натискът ги е тласнал към смъртта.

„В работата ни се създава, така, натиск за резултати. Мисли се - като на гроздобер. Важно е не качеството, а бройката. Т.е. винаги трябва да имаш задържано лице, без значение за какво става въпрос. По някой път това нещо се случва с изсмукване от пръстите на какви ли не неща”, признават двамата анонимни служители на полицията.

МВР психолози отчитат, че все повече полицаи ги търсят за съвет. Много от тях обаче вече сериозно обмислят алтернативата да напуснат системата.

Всичко за историята на хората, предпочели смъртта пред живота, както и причините за решението им - гледайте в събота в "Хрътките" по bTV от 17.30 часа!



















bTV


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване