03/29/13 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Последни информации за легендарния Мандела

Бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела, който скоро трябва да навърши 95 години, отново е в болница, където влезе през нощта срещу четвъртък заради рецидив на белодробна инфекция. Сегашният президент Джейкъб Зума призова нацията и света да "се молят за него".
"Лекарите ни информираха, /че той/ реагира положително на лечението, на което е подложен след възобновяването на белодробната инфекция. Той остава под лекарски грижи наблюдение в болницата", каза президентът на РЮА в четвъртък следобед.
Във Вашингтон президентът на САЩ Барак Обама заяви в четвъртък, че е "дълбоко загрижен" за здравето на Мандела - "герой за всички нас". "Ние всички знаем, че той е дал всичко за народа на Южна Африка, хората на континента и е вдъхновение за всички нас", заяви президентът на САЩ.
Сутринта, говорителят на президента на Южна Африка заяви пред АФП, че Мандела е пристигнал в болницата в съзнание малко преди полунощ в сряда вечерта. Това бе уточнение в отговор на въпрос на медиите. Президентът Джейкъб Зума изрази съжаление в интервю за Би Би Си, "че се създава сред хората впечатлението, че нещо не е наред".
"Страната не трябва да изпада в паника. Мадиба е добре /.../", каза той. "Трябва да се има предвид, че Мадиба отдавна вече не е млад мъж".
В отговор на въпрос дали е необходимо да се подготвят за неизбежното, Зума каза: "Мога да си го представя, защото хората трябва да разберат, че възрастта сама по себе си е от решаващо значение".
"Мисля, че това е едно от нещата, за които мислим искайки Мадиба да бъде с нас още дълго време /.../ Малко изключителни личности са достигали до това ниво. Но като се има предвид възрастта му, мисля, че той се справя много добре дотук /.../ досега той винаги се е повлиявал добре от лечението в болница, така че нека просто бъдем доволни в момента", каза президентът.
Няма други информации или индикации за евентуалната продължителност на престоя на Мандела в болницата.
Южноафриканският национален герой е икона на световния мир заради ролята си в борбата срещу апартейда и демократизирането на Южна Африка. Мандела е вече твърде слаб и не се появява на публично място от почти три години.
"Ние призоваваме народа на Южна Африка и хората по света, да се молят за нашия любим Мадиба / името на клана на Мандела/ и неговото семейство", каза Зума.
Управляващата партия Африкански национален конгрес /АНК/, призова също Южна Африка и света, да "запазят Мандела в молитвите си".
Основната опозиционна партия в страната Демократичен алианс добави своя глас в хора пожелания за възстановяване.
В началото на март Нелсън Мандела бе хоспитализиран за 24 часа. Според властите това са били рутинни прегледи.
Последният му престой в болница продължи 18 дни през декември 2012 г. Мандела е засегнат от последици от повтарящи се белодробна инфекция.
В селището Куну, където Мандела се бе оттеглил да живее, хората не бяха научили новината за влизане в болница на Мадиба.
"Повечето хора в селото не разполагат с интернет", каза пред АФП Зимсил Гамакулу от местния музей на Мандела. "Но му пожелаваме дълъг живот. Липсва ни, особено на по-възрастните. Те се надяват, че скоро ще се върне у дома", изрази желанието на хората музейният работник.
Мандела бе настанен в Претория в началото на декември. След тогавашния му престой в болница антуражът му избра да го настани в дома му в Йоханесбург и по-близо до най-модерните медицински центрове в страната.
Нелсън Мандела е прекарал двадесет седем години от живота си в затвор за това, че се бореше срещу режима на апартейд, с който се установява официална расова дискриминация в Южноафриканската република /ЮАР/.
Освободен през 1990 г. , Мандела стана четири години по-късно първият чернокож президент на Република Южна Африка /1994 - 1999 година/.
През 1993 г. той получава Нобелова награда за мир заедно с последния президент на режима на апартейд Фредерик де Клерк, с когото успешно преговаря за мирния път от апартейд към демокрация.
Изцяло извън политиката вече няколко години, легендата напълно изчезна от очите на обществеността и никога не прави коментари за политическия живот на страната.
Мандела има много здравословни проблеми, дължащи се и на 27-те години лишаване от свобода и принудителния труд във варовиковите кариери на крайбрежния остров Робен Айлънд.
Той се разболява през 1988 г. от туберкулоза – заболяване, от което баща му умира – докато Мандела е все още млад.
През 2001 г. той е лекуван с лъчелечение от рак на простатата. На следващата година той заяви пред журналисти, че е окончателно излекуван.
Накрая, през 2011 г., Нелсън Мандела влезе в болница заради тежка респираторна инфекция, която предизвика голяма загриженост в страната. Рецидив на тази инфекция, причини влизането му в болница в четвъртък.
















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване