03/31/13 23:32
(http://www.klassa.bg/)

А какви прякори имаше!

       Както Чудомир казва, истинския прякор трябва да залепне като катран, и със сапун да го триеш, да не можеш да го махнеш. Нас българите ни бива за тая работа. Особено на големец да лепнем прякор. Но в последно време и тук има криза. Скоро разпуснатите парламент и правителство имаше доста ярки образи, но с безлични, или неточни прякори. Например:

     Премиера Бойко Борисов. Някои слагачи /като Божидар Димитров/ започнаха да му викат публично „Генерала“. Но за разлика от „Командира“, не се получи. „Боко тиквата“, лансиран от противниците му, също излезе несполучлив. Каквото и да има на раменете си Борисов, със сигурност не е тиква. Дясната му ръка, Цветан Цветанов, също не се сдоби с подходящ прякор. „Цв.Цв.“, „Багера“ или „Конеца“ не му се лепнаха особено успешно. Искра Фидосова, така си остана с моминското име. Цецка Цачева можеше поне на „дружинна“ да я оприличат, но и това не стана.От управляващите само Симеон Дянков с „Хер Флик“, може да се каже, че някакво попадение. Но тук по-вече се набляга на хомосексуалния елемент, а финансите не присъстват.

      БСП също остана без изразителни прякори. Дянков се опита да лепне на Станишев „Съсел“, но не се получи. „Запалката“ на Румен Петков още в предишния парламент и свърши газта. Може би само „Инкасатора“ на Румен Овчаров е сполучлив, но не придоби широка популярност.

      В ДПС героичното име “Сокола“ едва ли, може да се нарече прякор, защото това е превода на фамилията Доган на български. Данчо „Ментата“ /Йордан Цонев/ определено е попадение в десетката, но той дойде с готов прякор, даден му дълго време преди да го замерят с яйца в Бургас.

      „Болен“ Сидеров. Едва ли, ще намерим някаква особена гротеска в тава име.

     Най-жалкото е, че това творение на природата Яне Янев, си остава със собственото име. „Димката“ едва ли може да опише и десет процента от образа на този колоритен герой.

          А какви прякори имаше:

      Пешо „Танкиста“ /Президента Петър Младенов/, „Кайзера“ /Пламен Панайотов/, „РевиЗоро“ /Емил Димитров/, „Валяка“ /Евгени Бакарджиев/, Жоро „Дантелата“ /Георги Марков/, „Горския“ /Симеон Сакскобургготски/.......

      И на последно място, но Пръви в нашата класация – земеделците:

     Жоро „Тъпото“ /Георги Петров/, Спас „Лакомото“ /Спас Панчев/, Сиси „Боата“ /Анастасия Мозер.

Е, дано в новия парламент който ще изберем през Май, поне кризата в прякорите да отмине.
 

Григорий Петров - "Прякора"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване